Dit DNA ligner din partners

Ægtefæller ligner nemlig på DNA-niveau mere hinanden end andre personer, viser en ny undersøgelse fra University of Colorado Boulder.

Forskerne ved allerede godt, at folk har tendens til at gifte sig med andre, der har lignende egenskaber, herunder religion, alder, race, indkomst, kropsbygning og uddannelse, men den nye undersøgelse viser at der tilsyneladende også er genetiske sammenfald.

I den nye undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences, viser forskerne, at folk også er mere tilbøjelige til at vælge partnere, der har lignende DNA.

Selv om karakteristika som race, kropsbygning og endda uddannelse har genetiske elementer, er dette den første undersøgelse, der har set på ligheder i hele vores gensammensætning.

Læs også: Det afslører sovestillingen om jeres parforhold 

"Det er velkendt, at folk gifter sig med andre, der er ligesom dem selv," siger undersøgelsens hovedforfatter Benjamin Domingue, lder er videnskabelig medarbejder ved universitetets Institut for Behavioral Science.

"Men det har været et ubesvaret spørgsmål om vi parrer os tilfældigt med hensyn til genetik."

Mindre betydning end uddannelse Undersøgelsen er baseret på genomiske data indsamlet af Health and Retirement Study, som er sponsoreret af National Institute on Aging. Forskerne undersøgte genomet fra 825 ikke-spansktalende hvide amerikansk par.

De kiggede specifikt på forskelle i deres DNA, som er kendt for at variere blandt mennesker.

Læs også: Kvinder køber dyre sko for at hindre utroskab 

Forskerne fandt, at der var færre forskelle i DNA mellem ægtefolk end mellem to tilfældigt udvalgte personer. I alt skønnede forskerne genetiske ligheder mellem personer på basis af 1,7 millioner celle-variationer i hver enkelt persons genom.

Forskerne konstaterede dog, at den genetiske lighed mellem ægtefolk kun betød omkring en tredjedel så meget som uddannelse.

Resultaterne kan få konsekvenser for statistiske modeller, der nu anvendes af forskerne til at forstå genetiske forskelle mellem befolkningsgrupper, fordi disse modeller ofte baserer sig på at folk finder partnere tilfældigt.

 

Dagens Gossip