Dit juleguf bliver dyrere

Det skriver Søndagsavisen. 

Stigende råvarepriser sætter producenterne under pres, og det rammer blandt andet Odense Marcipan.

- Sidste år kostede 400 gram marcipan 40 kroner som kampagnepris op mod jul. I år bliver prisen omkring 45 kroner, siger Søren Egesborg, der er salgsdirektør hos Odense Marcipan, til Søndagsavisen.

Nougatelskere kan forberede sig på at betale to-tre kroner mere for en pakke. Prisstigningerne skyldes blandt andet dårligt vejr. En knastør sommer i Californien, som er en verdens største mandelproducenter, har sendt prisen på verdensmarkedet op på det højeste niveau i ni år, mens hasselnøddepriserne er blevet sendt i vejret, fordi Tyrkiet blev ramt af omfattende frostvejr i foråret på et kritisk tidspunkt, hvor hasselnøddebuskene blomstrede.

Frosten i Tyrkiet rammer særligt hårdt, fordi landet står for cirka 70 procent af verdens hasselnødproduktion.

- Produktionen i år er faldet med 35 procent på grund af frosten. Det har resulteret i kraftige prisstigninger, som både påvirker chokoladeindustrien, morgenmadsproducenter, bagere og mange flere, forklarer Thina Saltvedt, råvareanalytiker i Nordea Markets.

Også priserne på chokolade er på vej i vejret. Frellsens Chokolade, som har 40 butikker over hele landet, har allerede hævet priserne på flere produkter, mens Sv. Michelsen Chokolade afventer situationen til efter jul.

- De seneste fem år er efterspørgslen på chokolade øget med næsten 30 procent i Asien. Det sætter efterspørgslen på kakaobønner under pres, forklarer råvareanalytiker, Thina Saltvedt.

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip