DMI: Patricia-orkan kommer formentlig til at koste liv

Monster-orkanen Patricia er fredag aften lokal tid gået i land over Mexico, og den kan få katastrofale følger, lyder det fra DMI.

- Der er tale om en meget voldsom orkan. Den bliver beskrevet som kategori fem, hvilket er det højeste niveau på skalaen. Det er sandsynligvis den mest voldsomme nogensinde i det område, siger vagthavende meteorolog Michael Skelbæk til Ritzau.

- Den kan give katastrofale ødelæggelser såsom oversvømmelser, mudderskred, styrtregn, og det er overvejende sandsynligt, at der kommer strømafbrydelser. Træer vil blive væltet, og nogle mennesker vil nok dø. Det er meget voldsomt, siger han videre.

Orkanen Patricia er vokset i styrke den seneste tid og rammer Mexico med maksimale vindstyrker på 266 kilometer i timen. Det svarer til, at orkanen brager over landet med en styrke på knap 75 meter i sekundet.

Det voldsomme uvejr minder om tyfonen Haiyan, der i 2013 raserede Filippinerne.

- Man kan sammenligne orkanen i Mexico med Haiyan. Den var også en kategori-fem-orkan. Det er ikke noget, der ses ofte, siger Michael Skelbæk.

Haiyan kostede omkring 6300 mennesker livet og var den kraftigste storm, der nogensinde var blevet registreret over land.

Det er uvist, hvor lang tid orkanen Patricia vil hærge over Mexico, hvor den ventes at bevæge sig nord på fra delstaten Jalisco.

- Orkaner lever jo af det varme havvand, så den kommer til at tabe pusten over land. Men når den er så kraftig, tager det noget tid, siger Michael Skelbæk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip