DMI: 'Supertyfonen' ser ud til at tabe pusten

Supertyfonen Haiyan har allerede ramt Filippinerne med katastrofale følger og ser ud til at fortsætte mod Vietnam. Selvom vindstyrken ser ud til at dale, er tyfonen stadig til fare for de lokale.

Det forklarer vagtchef for DMI Frank Nielsen efter at tyfonen fredag ramte Filippinerne som en kategori fem-orkan. Dermed nåede den med en vindstyrke på op til 275 kilometer i timen det højeste trin på skalaen.

- Det specielle ved de her kategori fem-tyfoner er, at de oftest optræder ude over havet, siger Frank Nielsen.

- Men det skulle være første gang nu, at en af dem passerer ind over land. Den er altså en af de kraftigste i det hele taget.

Nyhedsbureauet Reuters skriver lørdag, at filippinsk Røde Kors har rapporteret om mindst 1000 ofre for tyfonen i Tacloban og andre 200 i Samar-provinsen. Nu har tyfonen i stedet kurs mod Vietnam.

- Det ser ud til, at den følger en bane, hvor den først vil gå i land i det nordlige Vietnam. Den taber noget af pusten, da den i aften dansk tid ventes at falde til en kategori tre, og søndag morgen skulle den være nede i en kategori to, siger Frank Nielsen.

DMI's vagtchef fortæller, at tyfonen taber sin styrke efter at have taget turen ud over havet. Men det er stadig vigtigt at huske, at når den har været så kraftig, så kan den føre høje vandmængder med sig, som kan give problemer på den vietnamesiske kyst.

- Oftest ser man ved de lidt uddøende tyfoner, at de regner sig selv ihjel. Forstået på den måde, at al varmen og fugtigheden i det her store vejrsystem opløses, og der falder en hel masse regn ud af det, siger Frank Nielsen.

De fleste husker, hvordan vi herhjemme for nylig blev ramt af en storm, der svarede til en kategori et-orkan. Frank Nielsen forklarer, at hvor stormen herhjemme kunne rive tagsten af husene, så ville en tyfon som den i Filippinerne rive hele hustag af og ikke efterlade et træ tilbage på jorden.

- Det er faktisk svært at forestille sig, hvad det ville være for en katastrofe herhjemme, fordi vi ikke oplever den slags så ofte her i Danmark, understreger Frank Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip