Død naziforbryder efterlod video-testamente

Den tidligere nazikaptajn og krigsforbryder Erich Priebke talte torsdag fra det hinsides, da hans advokat offentliggjorde et "video-testamente" fra manden, der er dømt for at have henrettet 335 civile i en grotte nær Rom.

Pribke, der fredag døde i Rom efter at have siddet i husarrest i 15 år, blev 100 år, og han har aldrig udtrykt anger over den massakre i Italien, som han deltog i.

Pribke, der døde den 11. oktober, sad i husarrest i 15 år. Han var en af de omkring 180 nazikrigsforbrydere, der flygtede til Argentina efter Anden Verdenskrigs afslutning.

Han blev i 1998 idømt livsvarigt fængsel for sin rolle i et blodbad i Roms Ardeatinergrotte, hvor 335 mennesker blev dræbt i marts 1944. Massakren var beordret af Hitler som hævn for italienske partisaners drab på 33 tyske soldater. 75 af de mere eller mindre tilfældige ofre for massakren var jøder.

På grund af sin alder og dårligt helbred fik Priebke lov til at sone sin fængselsstraf i sin forsvarers hjem.

Priebke, der blev kendt som "Slagteren fra Adreatinergrotterne", havde efter Anden Verdenskrig boet over 40 år i byen Bariloche i Argentina, hvor han blev anholdt i 1994 og derefter udleveret til retsforfølgelse i Italien.

Priebkes advokat, Paolo Giachini, har sagt, at hans klient havde ønsket at blive begravet ved sin kone i Argentina.

Pribke, der var Holocaust-fornægter, sagde, at det var Hitlers ordre, at henrettelserne skulle gennemføres, og at alle, der ikke medvirkede, selv ville blive skudt.

Videomaterialet kommer på et tidspunkt, hvor Italien har en strid med Argentina om Pribkes lig. Argentinerne har afvist at tage imod de jordiske rester af Pribke, der blev 100 år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip