Dødsfald: DR-symfoniorkesterets tidligere dirigent er død

Gerd Albrecht, den tidligere chefdirigent for Danmarks Radios symfoniorkester, er død, 78 år, oplyser hans assistent til nyhedsbureauet dpa.

Albrecht ledte det danske symfoniorkester fra 1999 til 2004.

Han døde efter længere tids sygdom.

I Tyskland mindes han især for sin indsats på Hamburgs Staatsoper, hvor han var generalmusikdirektør fra 1988 til 1997.

Men det blev også til længere perioder som dirigent for Tjekkiets symfoniorkester og for Yomiuri Nippon symfoniorkester i Tokyo.

Allerede som ung dirigent var han opsat på at, at den klassiske musik ikke kun skulle være for de indviede.

Han var en af de første dirigenter, som afviklede rene børne- og ungdomskoncerter, og det var hans overbevisning, at et symfoniorkester kun kan overleve, hvis det kan få et ungt publikum i tale.

Men det var ikke kun musikken, han havde en mening om.

Han lagde sig ud med den daværende borgerlige regering i Danmark, da han i 2003 kritiserede den danske deltagelse i Irak-krigen. Det skete lige før en koncert, hvor han vendte sig ud mod publikum og ifølge en avis sagde:

- Skal musikere altid være tavse. Svaret er nej. Jeg vil godt protestere mod den danske regering, som støtter USA's bombetogter mod Irak.

Og han ville ikke ændre synspunkt, selv om han ifølge de danske medier blev truet af DR's daværende generaldirektør, Christian Nissen, med at blive fyret, hvis han fremturede.

I nogle avisledere lød der fordømmelser af den tyske dirigent, og fra da af var han en ugleset person i det officielle Danmark.

Albrecht var født i byen Essen, forældrene var musikere, og her oplevede han som dreng Anden Verdenskrig og dens rædsler, og han fortalte, at det gav ham en livslang modvilje over for krig.

I Tyskland blev Albrecht regnes som en af efterkrigstidens store dirigenter og musikledere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip