Dødsstraf i Tyrkiet vil straks stoppe EU-optagelsesproces

Tyrkiets optagelsesproces i EU indstilles omgående, hvis Tyrkiet genindfører dødsstraf, advarer EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Formanden for EU-Kommissionen kan ikke se, at det nuværende Tyrkiet kan blive medlem - hellere ikke på længere sigt.

- Jeg mener, at Tyrkiet i den nuværende situation ikke kan blive medlem i nær fremtid. For den sags skyld heller ikke på længere sigt, siger Juncker til France 2 efter et besøg i Frankrig.

Meldingen kommer i forlængelse af et mislykket kupforsøg i Tyrkiet i forrige uge. Den tyrkiske præsident har efterfølgende åbnet en debat om dødsstraf.

For nylig sagde Recep Tayyip Erdogan, at det tyrkiske folk ønsker de ansvarlige for kupforsøget henrettet.

- Det er folk på gaden, som kræver det. Befolkningen mener, at disse terrorister skal dræbes, sagde han sidste mandag i et interview med CNN.

Erdogan slog fast, at han er klar til at underskrive en sådan lovændring. Initiativet ligger i parlamentet, understreger han.

- Hvorfor skulle jeg beholde dem og brødføde dem (kupmagerne, red.) i fængslerne i de næste mange år? Det er det, folk på gaden siger, sagde Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan har afvist, at han vil indføre dødsstraf uden om parlamentet.

Præsidenten beskylder Fethullah Gülen for at stå bag kupforsøget.

75-årige Gülen, som er en indflydelsesrig mand også i Tyrkiet, har boet i USA i mere end 15 år. Tyrkiet kræver ham udleveret.

Mange tusinde mennesker er fyret eller tilbageholdt efter kupforsøget. Omkring 250 mennesker mistede livet, mens flere end 1000 blev såret.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip