Dødt løb vil være en sejr for Thorning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver stemplet som en fiasko, mens kritikken fra hendes eget bagland puster til et ulmende opgør om formandsposten i Socialdemokratiet.

Sådan kunne forventningerne til kommunalvalget med en vis ret have lydt i Venstres top for et halvt år siden.

I slutningen af april var Venstre med 33,3 procent af stemmerne i målingerne mere end dobbelt så store som Socialdemokraterne. Dengang betød indgrebet i lærerkonflikten og omstridte lettelser i selskabsskatten massiv vælgerflugt fra Thorning.

Men i ugerne op til tirsdagens kommunalvalg er det billede krakeleret.

Lars Løkke Rasmussens sag om dyre flyrejser på første klasse for bistandsmidler koster for Venstre. På Christiansborg er man ved at indstille sig på en ny virkelighed, hvor opgøret mellem de to blokke er helt åbent frem mod næste folketingsvalg.

Og det vil formentlig blive understreget ved kommunalvalget.

Dagen før valget viste en meningsmåling fra Voxmeter for Ritzau, at Socialdemokraterne for første gang siden valget i 2011 vil blive det største parti, hvis danskerne skulle til folketingsvalg nu.

Man skal være forsigtig med at overføre målinger fra landspolitik til kommunalvalg, men flere kommunalvalgsmålinger viser også tæt løb mellem Venstre og Socialdemokraterne.

Ved det seneste kommunalvalg i 2009 klarede Socialdemokraterne sig markant bedre end Venstre. Dengang fik S 30,6 procent af stemmerne og 49 borgmesterposter - ikke mindst hjulpet af et flot valg til SF. Det kan blive svært for S at gentage det resultat.

Men efter to år med hård kritik for løftebrud og blå reformer kan Thorning leve med en mindre tilbagegang.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Især, hvis Socialdemokraterne som ventet bevarer magten i de fire største kommuner - København, Aarhus, Aalborg og Odense - og der er tæt løb med Venstre om de øvrige borgmesterposter.

Sagen om bilag og dyre rejser har forfulgt Løkke i de lokale medier under hans rundtur i valgkampen. Men det er uvist, hvor meget det vil betyde for Venstres resultat tirsdag.

I 2009 fik Venstre 24,8 procent af stemmerne og 31 borgmesterposter. Hvis det som ventet lykkes for Venstre at gå frem, så kan det lette lidt af presset på Løkke.

Får Socialdemokraterne til gengæld igen med afstand flere borgmesterposter end Venstre, så vil en stor del af skylden havne hos Løkke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip