Dødvande om USA's sikkerhedsbudget er brudt

Tre måneders uoverensstemmelser i den amerikanske kongres om finansieringen af landets sikkerhedsministerium sluttede tirsdag, da et flertal i Repræsentanternes Hus stemte for et budgetforslag.

Dermed ligger det også fast, at der ikke bliver lavet ændringer i præsident Barack Obamas store immigrationsreform.

Flere republikanske kongresmedlemmer har i lang tid stillet sig på bagbenene og krævet Obamas reform stoppet for at stemme for budgettet, og det har forsinket en godkendelse.

Ved tirsdagens afstemning var koblingen til indvandrerreformen dog fjernet, og forslaget gik igennem med 257 stemmer for og 167 imod.

At det republikanske forsøg på at få standset reformen i denne omgang nu er opgivet, kan ses som en svækkelse af flertalslederen i Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner.

Boehner er arg modstander af Obamas reform, men på et møde inden tirsdagens afstemning gjorde han det klart over for sine partifæller, at det var nødvendigt at få et budget på plads for sikkerhedsministeriet.

En nedlukning af ministeriet på grund af pengemangel vil være for risikabelt på grund af "aktive trusler" mod mål på amerikansk jord, fastslog han.

- Forestil jer, Gud forbyde det, at endnu et terrorangreb rammer USA, sagde han på mødet ifølge ABC News.

Boehner lovede samtidig, at kampen mod indvandrerreformen vil fortsætte ved domstolene.

Senatet sagde god for budgetforslaget i forrige uge, og dermed mangler loven kun at blive underskrevet af præsident Barack Obama.

Sikkerhedsministeriet var i forrige uge tæt på at lukke og sende de ansatte hjem på grund af mangel på et budget. Det blev dog forhindret med vedtagelsen af et midlertidig budget.

Ministeriet blev etableret efter terrorangrebet mod USA i 2001 og omfatter alt, som har med sikkerhed på amerikansk jord at gøre.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip