Dokumentar afslører systematisk doping i russisk idræt

admin

|

04/12/2014

Dagens topnyheder

Russisk elitesport er inficeret af systematisk doping.

Det er hovedpåstanden i et tysk dokumentarprogram, der blev vist på ARD onsdag aften.

Programmet er spækket med anklager mod udøvere, sportsledere og regeringen, og flere fra sportsverdenen står frem med påstande om, at stort set alle doper sig i russisk topsport, og at det er umuligt at nå sine mål uden doping.

Ægteparret Julia og Vitalji Stepanova er centrale personer i programmet. Hun er dopingudelukket idrætsudøver, han har tidligere arbejdet i det russiske antidopingagentur Rusada i tre år. De mødte hinanden i forbindelse med en dopingtest i 2009.

- I løbet af vores første samtaler sagde hun, at alle idrætsudøvere i Rusland doper sig. Hun sagde, at det ikke er muligt at opnå resultater uden, siger Vitalji Stepanova i programmet.

Det beskriver, hvordan det er almindelig praksis, at atleter rejser under falsk navn for at undgå at blive testet. Og kun udøvere, der ikke er blevet testet positive, får lov at deltage i store konkurrencer.

Vitalji Stepanov fortæller, hvordan den russiske stat kontrollerer Rusadas dopingprøver og lader ukendte sportsfolk blive snuppet for doping, mens mere berømte sportsfolk får lov til at gå fri.

Rusadas administrerende direktør, Nikita Kamaev, har allerede afvist alle påstande.

/ritzau/AFP