Dokumenter: Nordea bag skattelyselskaber

03/04/2016 22:22

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Flere danske banker hjælper til, når deres kunder opretter og vedligeholder selskaber i skattely. Det drejer sig blandt andre om Jyske Bank og Danmarks næststørste bank, Nordea.

Det viser nogle af de 11,5 millioner dokumenter, som er blevet lækket fra en af verdens største udbydere af skattelyløsninger, advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, ifølge DR Dokumentar og Politiken.

Nordea er angiveligt i førergruppen blandt banker verden over, som bruger advokatfirmaet Mossack Fonseca til at oprette anonyme selskaber for deres velhavende kunder, som vil undgå at betale skat, skriver Politiken.

Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg ifølge de lækkede dokumenter skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder.

Det er nok til en 11.-plads på listen over 543 banker kloden rundt, som er eller har været kunder hos Mossack Fonseca.

Og selv om banken i dag siger til Politiken, at man i 2009 begyndte at stille spørgsmål til kundernes skattebetaling, så administrerer Panama-firmaet stadig mindst 91 selskaber for kunder hos Nordea.

Kun fem banker i hele verden har i dag flere anonyme selskaber hos Mossack Fonseca end Nordea, Nordens største bank, skriver Politiken.

DR Dokumentar kan blandt andet afsløre, at en Nordea-medarbejder på et tidspunkt anmoder Mossack Fonseca om at få tilbagedateret et dokument med næsten to år.

Lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt siger til DR Nyheder, at det virker vanvittigt.

- Om nogen så burde en bank vide, hvad dateringer på dokumenter har af betydning. Og så burde man slet ikke bede om at få noget tilbagedateret, siger Thomas Rønfeldt.

Nordeas chef for Private Banking, danskeren Thorben Sander, erkender overfor DR Nyheder, at det var en fejl at bede om tilbagedateringen:

- Det ligger helt fast, at det er fuldstændig uacceptabelt. Det må ikke finde sted. Men han afviser, at Nordea hjælper sine kunder med at undgå at betale skat:

- Vi hjælper ikke vores kunder med at undgå skat. Vi kan ikke acceptere, at vores bank bliver brugt som platform for skattesnyd. Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, som de skal betale, siger han til DR Nyheder.

Dokumentationen for Nordeas omfattende involvering i anonyme selskaber findes i den kæmpestore lækage, som betegnes som den største nogensinde. Dokumenterne er givet til over 100 medier i 76 lande.

/ritzau/