Dom er en løftet pegefinger til bankchefer generelt

Skrevet af admin

09/10/2015

Dagens topnyheder

Østre Landsrets dom over tre topfolk i den krakkede Capinordic Bank har ikke bare sikret Finansiel Stabilitet et stort millionbeløb.

Afgørelsen har også en pædagogisk værdi, fordi den kan fungere som en mere generel advarsel til bankverdenen.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen, fredag oven på afgørelsen.

Tre mænd er dømt til at erstatte tab på 90,5 millioner kroner, og når man lægger renterne til, kommer beløbet et godt stykke over 100 millioner kroner.

Landsretten har dog afvist påstanden fra Finansiel Stabilitet om, at banken generelt blev drevet uforsvarligt. Kravet lød på 400 millioner.

- Vi vidste godt, at det ville være svært at løfte bevisbyrden på dette punkt, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

- Men vi har fået medhold i vores ønske om at få fastslået, at ledelsen er erstatningsansvarlig for et betydeligt millionbeløb, tilføjer han.

Umiddelbart erklærer direktøren sig tilfreds med dommen. Og han mener ikke, at afgørelsen vil føre til, at Finansiel Stabilitet ændrer på kravene og revurderer de øvrige seks retssager, som er anlagt mod chefer i kuldsejlede pengeinstitutter.

I sagen om Capinordic Bank afviste landsretten kravet om, at de tre sagsøgte mænd skulle betale advokatomkostninger på 15 millioner kroner.

Netop den slags udgifter er en stor post hos Finansiel Stabilitet. Til og med 2014 er der brugt 148 millioner kroner på advokatregninger.

Henrik Bjerre-Nielsen siger, at han fortsat tror, at disse omkostninger vil blive dækket.

- At føre sagerne har også værdi i sig selv, fordi det kan bidrage til at skærpe agtpågivenheden hos bankledelser, siger direktøren.

/ritzau/