Dommer er i gang med at fælde dom over Pistorius

Efter 41 dage i retten med tårer, angst og rørende vidneforklaringer er den tidligere sydafrikanske atletikstjerne Oscar Pistorius ved at få afgjort sin skæbne i Pretoria i Sydafrika.

Den kvindelige dommer i drabssagen, Thokozile Masipa, er torsdag formiddag gået i gang med at gennemgå præmisserne for dommen. Det kan tage adskillige timer. Dommeren skal muligvis bruge to dage, før hun når frem til at læse selve domsafgørelsen.

Løberen Oscar Pistorius, som er anklaget for at have skudt og dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp, ankom til retsbygningen torsdag formiddag, hvor den 27-årige tydeligt påvirkede atletikstjerne skulle kæmpe sig forbi et stort antal pressefotografer.

Under gennemgangen af præmisserne nævner dommeren, hvilke argumenter der har haft indflydelse på dommen.

- Der hersker "nogen tvivl" om, hvorvidt der lød et kvindeskrig den aften i februar 2013, hvor den anklagede skød sin kæreste Reeva Steenkamp, fordi vidneudsagn har været modstridende, siger hun.

Anklagemyndigheden siger, at Steenkamp skreg under et skænderi med sportsstjernen, inden denne med fuldt overlæg skød og dræbte hende med fire dødbringende skud gennem en lukket toiletdør. Pistorius siger, at han troede, at han skød mod en indbrudstyv i en tragisk misforståelse.

Undervejs i retssagen har han dog skiftet forklaring og sagt, at han affyrede de fire skud ved et uheld.

Sagen mod Blade Runner, som den benamputerede Pistorius bliver kaldt, har vakt stor opmærksomhed verden over.

Den tidligere paralympiske stjerne blev for alvor kendt, da han deltog i De Olympiske Lege i London i 2012 på lige fod med verdensstjerner uden handicap.

Pistorius, som fik sine underben amputeret som baby, risikerer at blive idømt livsvarigt fængsel, hvis han bliver dømt skyldig.

Et hold psykiatere, der har undersøgt sydafrikanerens mentale tilstand efter den skæbnesvangre drabsnat i februar sidste år, har sagt, at Pistorius ikke led af en psykisk sygdom, der kunne have undtaget ham for at stå til strafferetsligt ansvar.

Hvis han bliver kendt skyldig i drab, kan han se frem til minimum 25 år i fængsel. Strafferammen for overlagt mord er dog helt op til livstid.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip