Dommer frikender Pistorius for overlagt drab

Den sydafrikanske dommer i drabssagen mod eks-atletikstjernen Oscar Pistorius siger, at den anklagede ikke er skyldig i at have dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp med overlæg på valentinsdag sidste år.

- Anklagemyndigheden har ikke kunnet bevise, at Pistorius er skyldig i overlagt drab, siger dommer Thokozile Masipa.

Hun frikender også Pistorius for drab dolus eventualis, hvilket er en juridisk betegnelse for en form for forsæt, hvor gerningsmanden er opmærksom på en mulig følge af en forbrydelse.

Dommeren siger, at Pistorius ikke kunne forudse, at personen bag døren blev dræbt, da han affyrede skud igennem badeværelsesdøren i deres fælles hjem, hvor Reeva Steenkamp opholdt sig på badeværelset.

Den 27-årige benamputerede tidligere sydafrikanske folkehelt reagerer ved at bryde ud i tårer, nu da det står klart, at han slipper for en livstidsdom.

Kendelsen blev fremsat midt på dagen, hvorefter retsmødet blev afbrudt på grund af frokostpause.

Dommeren har indtil videre ikke konkluderet, at Pistorius vil blive fundet skyldig i uagtsomt manddrab. Hvis han kendes skyldig i groft uagtsomt manddrab, vil han stadig kunne idømmes op til 15 års fængsel.

I den langvarige domsafsigelse er forsvarets påstande om, at den anklagede var "midlertidigt sindssyg" på gerningstidspunktet, blevet afvist.

Retssagen i Pretoria er ved at blive afsluttet efter 41 dage i retten med tårer, angst og bevægende vidneforklaringer om den tidligere sydafrikanske atletikstjernes skæbne.

Dommeren siger samtidig, at Pistorius modsagde sig selv, da han blev krydsforhørt i retssalen.

Pistorius, som fik sine underben amputeret som baby, er tiltalt for med fuldt overlæg at have skudt og dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp i februar sidste år. Ifølge anklagemyndigheden skete det i et raserianfald.

Pistorius troede efter eget udsagn, at kæresten var en indbrudstyv, og han affyrede derfor fire dødbringende skud gennem en toiletdør. Undervejs i retssagen har han dog skiftet forklaring og sagt, at han affyrede de fire skud ved et uheld.

/ritzau/Reuters