Dommer: USA skal frigive billeder af mishandlede fanger

En dommer i USA har givet den amerikanske regering ordre til at frigive en mængde fotografier, der viser mishandling og ydmygelse af fanger i Irak og Afghanistan.

Det er den seneste drejning i et langvarigt juridisk slagsmål.

I sin afgørelse giver den føderale dommer i New York Alvin Hellerstein regeringen to måneder til svare på, hvordan den vil efterkomme ordren.

Herefter kan billederne offentliggøres.

Det er den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU, som har krævet billederne frigivet. Det er nødvendigt af hensyn til den "igangværende debat om regeringsansvar for mishandling af fanger".

Præsident Barack Obamas regering er imod at offentliggøre billederne med henvisning til, at det kan bringe amerikanske soldater og privatpersoner i fare ude i verden.

Kongressen har i 2009 vedtaget en lov, der gør det muligt at tilbageholde billeder af denne type.

Men dommeren siger i sin afgørelse fra fredag, at den amerikanske regering ikke i tilstrækkelig grad har kunnet dokumentere, at det er tilfældet.

Domstolsbeslutningen betyder, at omkring 2000 billeder skal frigives, siger ACLU.

Hvad der er på billederne, ved man meget lidt om, men regeringen erkendte for nylig, at nogle af billedener viser "soldater, der peger pistoler eller rifler mod hovederne af hætteklædte eller håndjernbelagte fanger".

I 2004 vakte det stor opsigt i USA og resten af verden, da der blev afsløret billeder taget af amerikanske soldater i det irakiske fængsel i Abu Ghraib.

De viste blandt andet simulerede henrettelser af fanger og nøgne fanger kravlende på alle fire iført hundesnor.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip