Domstol: Britiske fanger har krav på at stemme

Selvom du sidder bag tremmer, har du stadig ret til stemme ved folkeafstemninger.

Sådan lyder dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag i en sag, hvor 1015 fanger har sagsøgt Storbritannien, fordi de fik frataget deres stemmeret, mens de sad i fængsel.

Det er en overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel tre i protokol et, der handler om retten til frie valg, lyder Menneskerettighedsdomstolens dom.

Der var enstemmighed blandt dommerne.

I sin vurdering af sagen har domstolen lænet sig op ad tidligere sager, hvor fanger også havde fået tilsidesat deres stemmeret, fordi de sad fængslet.

Domstolen konkluderer, at sagen med de 1015 fanger er identisk med de tidligere sager, samt at det relevante lovgivningsarbejde - der sikrer, at fanger ikke automatisk bliver frataget stemmeret, når de afsoner en dom - endnu ikke er blevet ændret.

Til gengæld afviste domstolen sagsøgernes krav om kompensation.

De 1015 sagsøgere, som sad fængslet for forskellige lovovertrædelser, blev automatisk forhindret i at kunne stemme en eller flere gange ved valg i 2009, 2010 og 2011.

Det drejede sig blandt andet om EU-Parlamentsvalget i 2009, det britiske parlamentsvalg i 2010 og det skotske valg i 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip