Domstol i Rom vil knuse enøjet mafialeder og hans bande

En række personer, der står i spidsen for en ny mafiaorganisation i Italien, stilles torsdag for retten i en sag, der vil vise, hvor meget hovedstaden Rom er gennemsyret af korruption.

Den enøjede gangster Massimo Carminati, der har en mørk fortid med forbindelse til højreekstreme grupper, står sammen med over 40 andre anklaget for at være del af et netværk, der har stjålet millioner af euro fra byen Rom.

Udplyndringen er skyld i, at byens infrastruktur er i forfald, og at velfærdsordninger er under pres.

Blandt de personer, der er anklaget, er lokale politikere, forretningsfolk og kommunale embedsmænd.

Alle skal de ifølge anklageskriftet have svindlet med kommunale licitationer og udbudsopgaver. Formålet har været at franarre penge, der har været afsat til alt lige fra dagrenovation til modtagelsescentre for flygtninge.

Hundredvis af andre har været mistænkte i "Mafia Capitale", som sagen er kendt som. Blandt dem er den tidligere borgmester Gianni Alemanno.

Der er tale om den største retssag om organiseret kriminalitet siden operation "rene hænder" i starten af 1990'erne.

Retsopgøret dengang førte til, at halvdelen af det italienske parlaments medlemmer blev tiltalt for at modtage bestikkelse.

- Det er en meget vigtig sag, mener briten John Dickie, der er mafiahistoriker og Italien-ekspert på University College London.

- Selvfølgelig er der altid to måder at se på sagen. På den ene side er Mafia Capitale et tegn på, at staten gør sit arbejde, men det er samtidig stærkt bekymrende, hvad det siger om den politiske magts natur.

Den kriminelle infiltrering af Roms rådhus blev blotlagt i 2014, da politiet anholdt Carminati og 36 andre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip