Domstol kender Tsarnaev skyldig i Boston-bombning

Skrevet af admin

08/04/2015

Dagens topnyheder

En domstol i Boston har fundet Dzhokhar Tsarnaev skyldig i bombeangrebet ved Boston Marathon i 2013, da tre personer blev dræbt og 264 andre såret.

En jury skal i næste uge tage stilling til, om Tsarnaev skal straffes med døden eller med fængsel på livstid uden ankemulighed. Det er de eneste to muligheder.

Den 12-personer store jury - syv kvinder og fem mænd - har voteret over to gange i 12 timer, før de var klar med dommen onsdag.

Tsarnaevs forsvarere har for længst medgivet, at den unge mand sammen med sin bror Tamerlan stod bag to eksplosioner, hvor et par trykkogere fyldt med sprængstof og søm blev bragt til sprængning tæt på mållinjen for at ramme flest muligt.

Der er den specielle omstændighed, at Massachusetts, hvor Boston ligger, allerede for mange år siden afskaffede dødsstraf.

I dette tilfælde er det imidlertid ikke staten Massachusetts love, men de føderale, som tæller, og her er dødsstraf en mulighed.

I praksis effektueres det meget sjældent. Den seneste, der blev dødsdømt og henrettet af de føderale myndigheder, var terroristen Timothy McVeigh i 2001.

McVeigh ville med alle midler bekæmpe forbundsregeringen, og han kørte i april 1995 en lastbil med sprængstof op foran en føderal bygning i Oklahoma City og detonerede bomben. 169 mennesker blev dræbt og flere end 600 såret.

Tsarnaev har været anklaget for 30 forhold, og 17 af dem kan udløse en dødsdom. Han blev fundet skyldig i alle 30 anklagepunkter.

Anklagemyndigheden har i løbet af sagen forsøgt at tegne et billede af den nu 21-årige Tsarnaev som en muslimsk indvandrer, der sammen med sin bror kom til USA i 2012 for at føre hellig krig og straffe USA.

Hans forsvarer portrætterer ham modsat som uduelig medskyldig, der blev manipuleret af sin langt mere radikale storebror til at deltage.

Dzhokhars syv år ældre bror, Tamerlan Tsarnaev, blev dræbt under de to brødres flugt fra politi og sikkerhedsfolk.

Den dømte havde erklæret sig ikke-skyldig i samtlige 30 anklagepunkter.

/ritzau/