Domstol skal tage stilling til Breiviks fængselsforhold

En domstol i Norge skal til marts behandle en klage fra den terrordømte Anders Behring Breivik, der slog 77 mennesker ihjel ved et angreb i Oslo og på Utøya i 2011.

I sommer indgav Breivik en stævning mod den norske stat, fordi han mener, at de forhold, han afsoner under, er i strid med menneskerettighederne.

Nu er det civile søgsmål foreløbig berammet til uge 11 næste år, det vil sige en gang i midten af marts, oplyser parterne til det norske nyhedsbureau NTB.

Den 23. oktober er der et planlægningsmøde i Oslo tingrett. Et af de spørgsmål, der skal tages stilling til er, om Breivik selv må være til stede under retssagen.

- Det er fra vores side et absolut krav, at han skal være til stede, siger hans advokat, Øystein Storrvik.

Ifølge stævningen mener Breivik, at afsoningsforholdene er i strid med flere punkter i FN's Menneskerettighedskonvention, herunder artikel 3, der handler om forbud mod tortur eller umenneskelig og nedværdigende straf.

- Restriktionerne mod ham er for strenge, særligt omkring isolationen fra andre mennesker, som har varet meget længe, siger Storrvik.

Breivik blev i 2012 idømt 21 års forvaring for at have dræbt 77 mennesker ved et bombeangreb i regeringskvarteret i Oslo og siden ved at dræbe snesevis af deltagere ved Arbeiderpartiets sommerlejr for unge på Utøya.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip