Donationer ved midtvejsvalg kunne tidoble USA's ebolakamp

Hvis magt kan købes for penge, rækker småbeløb ikke langt ved det amerikanske midtvejsvalg, der afgøres tirsdag. For en ny opgørelse viser, at der i år bliver doneret rekordstore beløb til valgkampen hos Demokraterne og Republikanerne.

Ifølge den uafhængige gruppe Center for Responsive Politics, der følger pengestrømmene i amerikansk politik, er der denne gang blevet doneret omkring fire milliarder dollar, hvilket svarer til næsten 24 milliarder kroner.

En fjerdedel af donationerne er givet anonymt.

Ifølge CNN er de store pengesummer 10 gange så meget, som USA bruger i kampen mod ebola i Vestafrika, og det har taget it-giganten Apple fire år at bruge lige så meget på at markedsføre sine produkter verden over.

Alene i delstaten North Carolina, der hverken er blandt de største eller mindste stater, er der skudt omkring 600 millioner kroner ind i kampen for at få en af de vigtige pladser i Kongressen.

Samlet set kan fordelingen af pladserne få stor politisk betydning for USA's præsident, Barack Obama, der efter valget kan risikere ikke at have et flertal bag sig i nogen af kamrene i Kongressen.

Meningsmålinger og eksperter spår således, at Demokraterne mister sit nuværende flertal i Senatet.

Det vil gøre det særdeles vanskeligt eller umuligt for Obama at få vigtige ændringer igennem, hvad enten det gælder en indvandringsreform, reformer om våbenkontrol eller en ny miljølovgivning.

Det er sædvanligvis kun en tredjedel af vælgerne, som stemmer ved midtvejsvalgene - langt færre end ved præsidentvalgene.

Men de vælgere, der er mest tilbøjelige til at blive hjemme, er typisk Demokraternes vælgergrupper - sorte, spansktalende, yngre og byboere.

Det er derfor positivt for Demokraterne, at vælgerundersøgelser i de seneste dage har tydet på, at valgdeltagelsen i de delstater, der ventes at blive afgørende, bliver højere end i 2010, og at omkring en femtedel af dem, der har stemt på forhånd per brev, ikke stemte i 2010. Samtidig vil flere sorte stemme.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip