Dong frikendt for ulovlig statsstøtte

admin

425 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

Der var intet i vejen med den aftale, Dong Energy i 2010 fik med statsejede Energinet.dk, konkluderer EU-Kommissionen.

Flere konkurrenter har ellers klaget over aftalen, hvor Energinet.dk købte reservestrøm fra Dongs kraftværker, men de klager er mandag blevet afvist af EU's konkurrencekontor.

Aftalen gav ikke nogen særlig fordel til Dong, som er delvist statsejet, fordi den var på markedsvilkår. Det skriver EU-Kommissionen, der har undersøgt sagen siden 2013.

- Kommissionen konkluderer nu, at kontrakten ikke gav Dong Energy en selektiv fordel. Kommissionen fandt, at Energinet.dk sikrede sig en konkurrencedygtig pris, skriver kommissionens konkurrencekontor blandt andet.

Aftalen gik ud på, at Dong fra 2011 til og med 2015 skulle sælge strøm til elnettet i det østlige Danmark, når der pludselig opstod mangler.

En række jyske konkurrenter, samlet i brancheforeningen BRD, klagede blandt andet over, at der blev lavet en eneaftale uden et offentligt udbud og uden at afsløre vilkårene.

BRD var også utilfreds med, at Dong fik eneret på at bruge et elkabel over Storebælt, og at der derfor var tale om ulovlig støtte fra et af statens firmaer til et andet.

- Staten har indgået en aftale med Dong, som, set ud fra vores synspunkt, er helt urimelig. Man har videreført et monopol, der afholder vores medlemmer fra at komme ind på et nyt marked, sagde Finn Grønkjær, sekretær for BRD, til mediet Energiwatch.

Energinet.dk har ifølge Energiwatch betalt op mod en milliard kroner til Dong Energy som en del af aftalen, som altså nu er godkendt. Over for Energiwatch har Energinet.dk tidligere forklaret, at et offentligt udbud ikke havde givet en bedre pris for staten.

BRD vil over for Ritzau ikke kommentere den afviste anklage, før foreningen har haft tid til at se den fulde afgørelse fra EU.

/ritzau/