Dopingdømt løber vandt Copenhagen Marathon i 2014

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Vinderen af Copenhagen Marathon i 2014 burde aldrig have fået lov til at deltage.

Kenyaneren Julius Mutai, der som den første krydsede målstregen, havde et halvt år tidligere afleveret en dopingprøve med spor af det forbudte stof nandrolon, skriver Politiken.

Prøven blev afleveret ved et maraton i kinesiske Macao, og derfor var han suspenderet og burde ikke have fået lov til at stille op i København, viser dokumenter fra Det Internationale Atletikforbund (IAAF).

Med førstepladsen fik han cirka 15.000 kroner i præmie. Små otte minutter efter kenyaneren kom den bedste dansker, Thorkild Sundstrup, i mål som nummer fem.

Op til årets udgave af Copenhagen Marathon på søndag er han frustreret over de nye oplysninger om konkurrenten fra 2014.

- Vi gør alle sammen vores bedste og træner rigtig meget for at opnå så godt et resultat som muligt. Så er det træls og unfair med fusk, siger Sundstrup til Politiken og tilføjer:

- Jeg er også noget skuffet over løbsledelsen ved Copenhagen Marathon. Når en suspenderet løber kan få lov at stille op i elitefeltet, tyder noget på, at de slet ikke har gjort deres forarbejde ordentligt.

Atletikklubben Sparta betalte som arrangør også en del af blandt andre Julius Mutais udgifter for at få et stærkt elitefelt.

Løbsdirektør Dorte Vibjerg fortæller, at hun ikke har kendt til kenyanerens positive dopingprøve og efterfølgende karantæne på to år før nu.

- Københavns maraton er et af de internationale løb med relativt små pengepræmier, og derfor har vi ikke set det som et løb, hvor eliteløbere var villige til at spekulere i at komme og vinde for pengenes skyld, siger Dorte Vibjerg til Politiken.

Fremadrettet lover arrangørerne af løbet og Dansk Atletik Forbund (DAF), at de vil tjekke bedre op på deltagerne.

- Fra nu af vil vi i forbundet påtage os opgaven med at tjekke de her atleter, siger Jakob Larsen, direktør i DAF, til avisen.

/ritzau/