Dopingkampen bliver historisk stor i Sotji

Dopingsnydere får svære betingelser ved Vinter-OL i Sotji, der skydes i gang fredag.

Indsatsen mod doping bliver nemlig massiv ved legene, hvor hele 2453 prøver vil blive udført, hvilket er flere end ved noget andet Vinter-OL.

Og i forhold til andre lege vil en markant portion - 1269 - af disse test endda blive gennemført på et tidspunkt, hvor atleterne ikke er i konkurrence.

Det skriver DIF's idrætspolitiske nyhedsbrev - DIF Opinion.

- Vi må konstatere, at dopede atleter er dygtige til at time det således, at de ikke bliver testede positive i forbindelse med deres konkurrence, siger Lone Hansen, der er direktør for Anti Doping Danmark, til DIF Opinion.

- Derfor bliver der denne gang anvendt langt større ressourcer på at teste atleterne fra det øjeblik, de ankommer til OL-byen.

Præsidenten for det internationale Anti Doping Agentur (Wada), Craig Creedle, fortæller, at den bedste teknologi vil blive brugt i Rusland, og han har et klart budskab til atleter, der overvejer at dope sig.

- I kan lige så godt lade være. Hvis I tror, I er smarte nok til at snyde os og andre atleter, så vil jeg minde om, at vi gemmer prøverne i otte år, og derfor vil vi på et eller andet tidspunkt vise, at I ikke var så smarte alligevel.

Ved de seneste to Vinter-OL har der kun været to positive test.

For fire år siden i Vancouver blev den polske langrendsløber Kornelia Marek fanget med epo i kroppen, og i 2006 i Torino, var det den russiske skiskytte Olga Pyleva, der testede positiv og fik frataget sin sølvmedalje.

Men de få positive prøver fortæller ikke nødvendigvis hele historien. I Torino foretog italiensk politi en razzia på det hotel, hvor de østrigske skiskytter holdt til. Flere af dem tog flugten ud af Italien, men det endte med, at seks atleter fik livstidskarantæne

/ritzau/

 

Dagens Gossip