DR beklager forkerte valgprognoser

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

DR Nyheder beklager kvaliteten af sine upræcise exitprognoser fra Epinion, der især ramte helt forkert i forhold til Socialdemokraternes valgresultat på landsplan.

- Selv om både dr.dk og valgudsendelsen på DR1 adskillige gange understregede, at exitprognoserne er behæftede med stor usikkerhed, så er der her ramt for meget ved siden af, skriver DR på sin hjemmeside.

Målingerne i løbet af tirsdagen viste, at Socialdemokraterne gik kraftigt tilbage ved kommunalvalget, mens Venstre stod til at blive landets største parti.

Den første prognose gav Socialdemokraterne 22,7 procent af stemmerne og en senere prognose tirsdag aften sagde 25,3 procent.

Men den endelige optælling af stemmerne viser natten til onsdag, at Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne.

Venstre bliver det næststørste parti med 26,6 procent af stemmerne.

- Det ramte mere uden for skiven, end vi bryder os om, siger partner i Epinion, Mogens Storgaard Jakobsen, ifølge DR Nyheder.

- Vi har ikke været gode nok til at forudse, hvordan vælgerne afgav deres stemmer i de sidste timer, inden valgstederne lukkede, og hvor rigtigt mange strømmede til, tilføjer han.

DR fortæller, at deres såkaldte exitprognoser er en blanding af meningsmålinger i dagene forud for valget og interview med vælgere, der har afgivet deres stemme.

Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at det er useriøst at spørge vælgerne før valgdagen og kalde det en "exitprognose".

- Det at samle svarene i én bunke og sige, at det giver et præcist billede, det er problematisk, sagde han tirsdag aften til Avisen.dk, før det stod klart, hvor skævt exitprognoserne havde ramt.

- Vælgerne kan sagtens nå at skifte mening. Problemet er, at medierne slås om at være de første til at give svar - og altså gerne før vælgerne har stemt, tilføjer Johannes Andersen.

Der blev talrige gange refereret til DR's exitprognoser fra Epinion i løbet af tirsdagens valgdækning - ikke blot på DR, men også i mange andre medier.

Flere af landets dagblade har i deres trykte onsdagsaviser taget for gode varer, at Socialdemokraterne fik en valglussing, som det fremgik i exitprognoserne.

/ritzau/