DR dømt for ærekrænkelser mod andelsboligforening

Østre Landsret har mandag dømt Kåre Quist og tre andre journalister fra DR-programmet Kontant for injurier fremsat mod Boligadministratorerne A/S og ejendomsadministrator Ole Ostenfeld.

Journalisterne skal betale 10 dagbøder á 1000 kroner og en samlet godtgørelse på 100.000 til Boligadministratorerne A/S og ejendomsadministrator Ole Ostenfeld. Journalisterne skal desuden betales sagens omkostninger på 187.500 kroner.

På flere punkter frifindes journalisterne dog i sagen, hvor Boligadministratorerne A/S oprindeligt havde krævet erstatning på en million kroner.

I en udsendelse i 2009 fortalt Kontant om andelsforeningen Ringertoften i København. Ifølge udsendelsen var beboerne blevet lokket til at stifte foreningen på en vurdering, der var alt for høj. Det betød, at de risikerede at miste hundredtusindvis af kroner.

Kritikken rettede sig mod et trekløver bestående af en navngiven valuar, en rådgiver og Boligadministratorerne A/S. Ifølge udsendelsen stod de bag et systematisk bondefangeri.

I dommen lægges til grund, at ejendomsmarkedet i 2005, hvor andelsboligforeningen blev stiftet, havde markant stigende priser, og at det derfor var normalt at opskrive ejendommens værdi.

Dommerne mener, at journalisterne undlod at foretage en grundig og relevant indsamling af oplysninger, og at udsendelsen bygger på en forkert antagelse om, at trekløveret havde udsigt til et vederlag på syv millioner kroner. Reelt var vederlaget kun 684.750 kroner eksklusiv moms.

Den ene af landsrettens tre dommere ville dog frifinde journalisterne. Han mener, at de havde tilstrækkeligt grundlag for at antage, at der var hold i beskyldningerne, og påpeger at ekspertkilder i programmet kritiserer trekløverets fremgangsmøde.

Tre fotografer fra programmet var også tiltalt, men er blevet frifundet. Københavns Byret frifandt i 2011 de syv DR-ansatte, men andelsboligforeningen ankede dommen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip