DR-dramachef kalder tv-serien "1864" et slag mod DF

DR's store historiske drama "1864" var et politisk projekt. I hvert fald for DR's daværende dramachef Ingolf Gabold.

Det siger Ingolf Gabold til Politiken onsdag.

- Det var et stykke politisk dramatik. Det tager jeg det fulde ansvar for, siger Gabold, der var dramachef fra 1999 til 2012, til Politiken.

Både han og seriens forfatter og instruktør, Ole Bornedal, har ellers fastholdt, at serien ikke var politisk.

Det blev den beskyldt for i den voldsomme debat, der kørte, da den blev sendt i 2014.

Det blev fremført, at seriens romahistorie var en kritik af nutidens udlændingepolitik. Ligesom nutidslaget og fremstillingen af statsmanden D.G. Monrad blev anset for at være politiserende.

Nu fortæller Ingolf Gabold, at tv-serien for ham var et indlæg i debatten om, hvorvidt vi er en nationalstat bundet til dansk sprog og kultur, eller om vi er europæere, der bor i region Danmark:

- Jeg har hele tiden syntes, at vi var europæere i region Danmark. Og jeg synes godt, at DR kunne vælge et stykke politisk orienteret dramatik og sende det ud som et stort indlæg i en debat, der har varet i 10 år, siger han til Politiken.

Ole Bornedal afviser over for Politiken blankt Gabolds påstand om, at serien var et politisk projekt.

Medlem af DR's bestyrelse for Dansk Folkeparti Katrine Winkel Holm kalder det "skandaløst", at Gabold har lavet "propaganda for offentlige penge".

- Gabold er jo ikke hvem som helst. Hans udsagn tæller ualmindelig tungt, fordi han har siddet der så længe og haft så stor indflydelse. Det her viser, at han ikke har været opgaven voksen, siger hun til Politiken.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip