DR-notat: Genetablering af orkester rammer ny musikplan

Det bliver en bekostelig og besværlig omgang, hvis DR bliver pålagt at genetablere Underholdningsorkestret som en del af en ny public servicekontrakt. Flere elementer i DR's nye musikplan må i så fald rulles tilbage, lige som det bliver dyrt at genansætte musikerne i orkestret.

Det viser et notat DR har sendt til Kulturministeriet. Det er netop de to parter, der skal forhandle en ny public servicekontrakt hjem.

En genetablering af Underholdningsorkestret vil betyde, at planen om at få DR-ensemblerne mere ud i landet og spille må droppes.

Det bliver heller ikke muligt at styrke samarbejdet med landsdelsorkestrene eller styrke DR Symfoniorkestret, DR Bigbandet og DR Pigekoret som annonceret i musikplanen.

Men det er ikke kun musikken, der rammes. På personalesiden er der også omkostninger.

DR har forhandlet fratrædelsesaftaler med de 42 musikere, som var tilknyttet Underholdningsorkestret. Musikerne skal tilbage i folden, men det bliver ikke billigt - hvis man ser bort fra de 18 tjenestemandsansatte, der som udgangspunkt skal genindtræde tidligere stillinger.

DR påpeger, at de overenskomstansatte musikere ved en genetablering af orkestret skal forhandle en ny aftale på plads med Dansk Musiker Forbund og dernæst en individuel forhandling.

Musikerne har ret til at afvise genansættelse, så de kan fastholde deres fratrædelsesgodtgørelse og vilkår.

Desuden påpeger DR, at 11 af de fastansatte musikere har fundet ansættelse andetsteds end Underholdningsorkestret. Det er dog kun i to af tilfældene, der er tale om ansættelser uden for DR-regi.

Engangsudgifterne til en genetablering vil i alt løbe op i 15 millioner kroner, skønner DR. Herudover kommer årlige driftsudgifter for 30 millioner kroner.

Ifølge DR's spareplan vil man bruge 10 millioner kroner fra driften af det nedlagte Underholdningsorkester til projekter i DR's nye musikplan, mens de resterende 20 millioner kroner er rene besparelser.

Et flertal i Folketinget har i forbindelse med et møde i Kulturudvalget onsdag opfordret kulturminister Marianne Jelved (R) til at skrive DR Underholdningsorkestret ind i en ny public servicekontrakt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip