DR-program vækker opsigt i udlandet: “Hvad er der galt med danskerne?”

Foto: Shutterstock.com

Programmet trækker overskrifter i flere andre lande, og meningerne om det er meget delte.

Ideen bag programmet er at sætte fokus på hvad en ‘normal’ krop er - og gøre op med det fordrejede ideal om den ‘perfekte’ krop, som mange børn og unge dagligt udsættes for på de sociale medier.

Læs også

Mor deler smart pizza-trick: Sådan får du plads til 3 pizzaer på 1 bageplade

Det er DR-programmet ‘Ultra smider tøjet’, der er tale om, og som lige for tiden er omtalt i de udenlandske medier. Tidligere har programmet trukket overskrifter fra britiske medier og nu er det nået helt til USA, hvor det er The New York Times, som nu skriver om det. Det skriver DR.

I hvert program, der er egnet for børn fra 7 år og op, er der fokus på kroppen, hvor en række børn præsenteres for en række voksne deltageres nøgne kroppe, hvor børnene frit kan stille spørgsmål.

DR-programmet 'Ultra smider tøjet' vandt en pris for bedste børnepgrogram i 2019. Foto: DR/ Theis Mortensen

Men netop dét, at børnene udsættes for voksne nøgne kroppe, deler vandene - nogle synes, det er fantastisk, mens andre mener, at det er helt forkert. 

"Hvis bare Amerika var så accepterende"

På den anden side af Atlanten sidder der en del, som er noget overraskede over danskernes tilgang til nøgenhed. I kommetarfeltet hos det amerikanske medie vælter kommentarerne ind - og det er er med blandede meninger.

"Fuldstændig skandaløst!! Er det her for børn? Hvad er der GALT med danskerne??," skriver en læser i kommentarfeltet.

"Hvis bare Amerika var så accepterende," skriver en anden.

"Det er fantastisk! Rent faktisk ægte undervisning," tilslutter en tredje. 

Det er ikke kun i USA, at programmet har tiltrukket sig opmærksomhed. Vores norske naboer ønsker at gøre DR kunsten efter og lave et lignende program - og det samme vil de i Holland. 

Opmærksomhed er kærkomment

DR er glade for den store opmærksomhed omkring programmet - også selvom det ikke er alt opmærksomhed, der er lige positivt stemt. Morten Skov Hansen, der er chef for DR Ultra, har valgt at opfatte opmærksomheden som et tegn på, at det budskab som programmet vil sprede, netop er vigtigt.

‘Det er et emne, som fylder i målgruppens verden - både deres syn på dem selv og deres syn på omverdenen, og derfor er det en public service-opgave for os at være med til at give danske børn en bredere opfattelse af, hvad en menneskekrop er, og hvordan den ser ud," skriver han og fortsætter:

"For det kan være svært at gennemskue i den moderne perfekthedskultur, der dyrkes i det offentlige rum. Derfor vil vi med et program som 'Ultra smider tøjet' være med til at oplyse de 9-14-årige om, at der er mange måder at se ud på, og at alle kroppe er rigtige kroppe,’ fastslår han.

Politiker er uenig

Programmet har dog også mødt skarp kritik herhjemme. Politiker Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, kalder blandt andet programmet for ‘ekstremt og vulgært’. 

På DR's egen Facebook-side har programmet også mødt en blandet modtagelse. Nogle udtrykker, at de finder det upassende og usmageligt, at børnene skal se på de nøgne, voksne kroppe, mens andre mener, at det er et vigtigt budskab, som programmet sender.

I forbindelse med produktionen af programmet, har DR Ultra haft et stort samarbejde med flere organisationer og fagpersoner inden for området, således at de netop for forløst deres ambition med programmet med så stor faglighed som muligt.

En af de ting som er hensigten med DR Ultra er netop at være på børnenes side - samt tage de svære problemstillinger op, som kan fylde hos børnene. Morten Skov Hansen fortæller, at det derfor også er vigtigt, at de gør det med stor faglighed, så det bliver formidlet på børnenes præmisser - dette har de blandt andet sikret sig sker med stor hjælp fra Sex og Samliv.

Læs også

Golden Retriever med tydelig genfejl er et hit på internettet: Folk er vilde med Enzo

 

 

Dagens Gossip