DR1: Følg kommunernes jagt på sociale bedragere

Kommunerne skønner, at borgere og virksomhedsejere bedrager for mellem syv og 12 milliarder kroner hvert år.

Hvis der svindles for 12 milliarder, svarer det til prisen på en halv storebæltsbro, lønnen til 19.000 læger eller udgifterne til uddannelsen af 33.000 nye skolelærere.

I de seneste år har kommunerne indledt en jagt efter pengene og oprettet kontrolgrupper, der skal stoppe det sociale bedrageri.

I serien 'Aktion Sociale Bedragere' kigger seerne de kommunale kontrolgrupper over skuldrene, når de går i aktion på de danske arbejdspladser, og i private hjem for at afsløre dem, der uberettiget modtager sociale ydelser.

- Med denne serie ønsker vi at rejse en debat om vores velfærdssamfund. Har vi opbygget et system, hvor vi alt for nemt lader os udnytte af dem, der ikke spiller efter reglerne? Og hvorfor er der så mange, der synes, at det er ok at snyde? siger DR1's kanalchef Lotte Lindegaard.

I serien bliver seerne vidner til en del tåkrummende situationer, når borgere gemmer sig for kommunens medarbejdere eller må indrømme, at de står og lyver dem lige op i ansigtet.

Kommunerne er blandt andet på jagt efter borgere, der arbejder samtidig med, at de modtager dagpenge eller sygedagpenge og borgere, der får støtte som enlige forsørgere, men reelt er i ægteskabslignende forhold.

'Aktion Sociale Bedragere', der har premiere 14. januar klokken 21.05, følger kommunernes kontrolgrupper, i København, Odense, Assens, Slagelse, Næstved, Brøndby, Herlev, Varde, Hjørring, Dragør og på Lolland.

 

Dagens Gossip