Draghi: De græske forhandlere må gå en ekstra kilometer

Også chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), italieneren Mario Draghi, melder sig mandag i koret, der lægger pres på Grækenland for at se at få indgået en aftale, der kan løse den græske gældskrise.

Draghi beskriver under et møde i Europaparlamentets økonomiudvalg situationen som "dramatisk".

Han opfordrer parterne i de græske gældsforhandlinger til at "gå en ekstra kilometer" for at få en aftale i hus. Men han lader ingen tvivl om, hvilken af parterne der har hovedansvaret.

- Bolden ligger helt og holdent på den græske regerings banehalvdel, og det er den, der må tage næste skridt, siger han.

Draghi understreger også igen og igen, at ECB arbejder inden for veldefinerede regler, og at det ikke er op til centralbanken at finde vejen ud af gældskrisen.

- Der er tale om en politisk beslutning, som skal træffes af de valgte politikere, ikke af folk i centralbanken, siger Draghi, der flere gange henviser til de 19 eurolande og deres finansministre i eurogruppen.

Eurogruppen mødes efter planen på torsdag i Luxembourg.

Hvad angår ECB's umiddelbare ansvar for at støtte græske banker, understreger centralbankchefen, at det stadig lader sig gøre.

- De største græske banker er på nuværende tidspunkt solvente, og de stiller den nødvendige sikkerhed. Vi bliver ved med at tilføre dem likviditet, så længe bankerne er solvente og kan stille tilstrækkelig sikkerhed, siger Draghi.

Flere andre markante stemmer fra eurolandene og i EU-Kommissionen har mandag øget presset på Grækenland i den tilspidsede situation, efter at forhandlinger på ekspertniveau brød sammen i weekenden.

Grækenlands nuværende hjælpeprogram udløber med udgangen af juni.

Og selv om der er flere milliarder tilbage til lån til Grækenland, nægter de øvrige eurolande at frigive dem, før de har garantier fra græsk side for, at regeringen sigter mod budgetoverskud samt ser en plan for, hvordan det kan nås.

Blandt andre den franske præsident, Francois Hollande, har advaret om "en turbulent periode", hvis ikke der snart bliver indgået en aftale.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, siger til en græsk avis, at landets kreditorer må give "betydelige indrømmelser", og at Grækenland vil "vente tålmodigt", indtil de bliver "mere realistiske" i deres krav.

/ritzau/

 

Dagens Gossip