Dramatiske magtkampe venter i kommunerne efter valget

Magtkampe, politiske studehandler og vrede borgere var efterspillet i 14 kommuner efter kommunalvalget i 2009.

Det samme kan nemt ske igen i år.

Trods en opfordring fra indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og KL om at lave et kodeks, der forhindrer uskønne forløb, når borgmesterposten skal besættes, har flere kommuner, hvor kampene rasede, ikke fulgt opfordringen.

Borgmester John Engelhardt (V) i Glostrup mener, at det er naivt at tro, at et kodeks kan ændre noget.

- Der er simpelthen så meget på spil. Forskellen på om man er en flertalsgruppe eller en mindretalsgruppe er ofte så stor, at det nærmest er to forskellige verdener. Det er magt, der styrer det, siger han.

Glostrup stod for et af de mest dramatiske valg i 2009. Helt overraskende blev den siddende S-borgmester, Søren Enemark, borgmester gennem otte år, væltet. Posten gik i stedet til John Engelhardt.

I Helsingør gik konstitueringen heller ikke stille af.

Kun 232 stemmer gav Johannes Hecht-Nielsen borgmesterposten. Venstremanden fik Socialdemokraternes, SF's og Enhedslistens stemmer, og sammen væltede de 16 års konservativt styre.

Men i Helsingør er der ikke lavet et kodeks for god konstituering.

- Magtkampe kan man ikke gøre noget ved. Der er jo ikke tale om kup. Man kan ikke kuppe sig til noget i det her land. Der er et demokratisk flertal, der peger på én, siger borgmester i Johannes Hecht-Nielsen (V).

Ifølge professor, valgforsker Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, er det vigtigt at undgå situationer som ved sidste kommunalvalg, og derfor er det en god idé at få lavet en kørevejledning.

- Vi skal lade politikerne slås om magten. Det er godt, at politikerne slås for det, de tror på. Men sidst efterlod de et billede af magtspil, slåskampe om poster og en rodebutik. Det kan man ikke byde vælgerne, siger han.

- Det er en god idé, at kommunalbestyrelsen en måned før sætter sig ned og tænker over, hvilke risici, der er for, at det kan gå galt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip