Drenge skal i fængsel for voldsturne

Københavns byret idømte mandag to drenge, der er henholdsvis 16 og 17 år, et års ubetinget fængsel for blandt andet at have overfaldet tre nyudklækkede studenter på Nørreport Station med knojern 24. maj sidste år.

Overfaldet blev begået af i alt tre drenge og en ung mand, hvoraf den unge mand og en af drengene tidligere har modtaget deres dom.

Retten har siden oktober, da den 16-årige og 17-årige blev kendt skyldige i overfaldet, ventet svar på en mentalundersøgelse af de to.

Mentalundersøgelserne blev mandag læst højt i den fyldte retssal.

Her fremgik det blandt andet, at begge var diagnosticeret med ADHD og tidligere har haft et hashmisbrug. Den 16-årige havde også tydelige autistiske træk, lød det. Begge blev dog fundet egnet til at kunne modtage en almindelig straf.

Anklageren forlangte i retten halvandet års ubetinget fængsel og lagde vægt på, at et af ofrene for overfaldet var i livsfare og blev holdt kunstigt i live som følge af det kraniebrud og den hjerneblødning, som overfaldet medførte.

Begge forsvarere gik efter en kombinationsdom, hvor en del af straffen ville være betinget.

Den 17-åriges forsvarer lagde vægt på, at hans klient var inde i en positiv udvikling, hvor han passede et arbejde og var stillet en læreplads i udsigt.

Forsvareren til den 16-årige gjorde kraftigt opmærksom på, at hendes klients unge alder burde være en formildende omstændighed.

Hverken anklager eller forsvarere havde kunnet finde et lignende eksempel på en sag, hvor flere personer umotiveret var blevet overfaldet, og det ene offer var i livsfare.

Allerede i oktober blev begge fundet skyldige i at have overtrådt den grove voldsparagraf, straffelovens paragraf 245, som omhandler vold af særlig rå og brutal karakter.

Efter studenter-overfaldet fortsatte drengene på en voldsturné gennem København.

Her sparkede de en mand i maven og skridtet i Kongens Have, spyttede på og truede en buschauffør, overfaldt yderligere en mand i Pilestræde, før de angreb en gruppe gæster på Café Sommersko.

I oktober blev en 15-årig og en 18-årig idømt hver syv måneders ubetinget fængsel i sagen efter den mildere voldsparagraf, straffelovens paragraf 244, da de ifølge retten ikke var klar over, at der var medbragt et knojern til voldsturnéen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip