Drømmer du om en kælegris derhjemme? Sådan er reglerne for bassen

02/03/2015 17:41

Sol Stoffregen

Nyheder

Mest læste i dag

Det virker måske fristende at anskaffe sig en lille, sød kælegris - ligesom "praktikanten" Thomas Skov gør det i DR3-programmet "Dræb din livret"- men det kan ikke sammenlignes med at have kat eller hund. Det skriver Fødevarestyrelsen.

Læs også: Soulshocks blodige mareridt: Sådan døde hans elskede kone

Som ejer af en grisebasse skal man ikke bare forholde sig til en krøllet hale og en blød tryne, for der er nemlig mange regler, som man skal leve op til, eftersom grisen er et produktionsdyr.

Derfor har Fødevarestyrelsen lavet en guide til kommende kælegrisejere. 

Et kig i guiden afslører, at der er krav om, at kælegrisens ejer søger dispensation fra kommunen for at få lov til at holde en gris i bymæssig bebyggelse, ligesom man skal registrere grisen i CHR-registret og endelig skal grisen være ID-mærket.

Læs også: Så er den gal igen: Nu er der salmonella i svinekød

Og det bliver mindst lige så kompliceret, når det kommer til fodring af grisen. Selvom det er fristende at lade familiens lyserøde medlem guffe køkkenaffald, så er det strengt forbudt, da man risikerer at sprede smitte med alvorlige husdyrsygdomme såsom mund- og klovsyge eller svinepest. Hvis denne vigtige regel ikke overholdes, kan en kælegris være skyld i en øjeblikkelig lukning af den samlede danske svineeksport - og det løber op i en meget stor regning.