Droner truer med at udløse store flyulykker i USA

Stadigt flere droner har været tæt på at kollidere med privatfly og store passagerfly, oplyser den amerikanske luftfartsmyndighed FAA.

Mange af hændelserne er rapporteret ved nogen af landets mest travle lufthavne, og de er indtruffet under landinger og starter.

Tallene fra FAA tyder på, at droner udgør en meget større fare for flytrafikken, end myndighederne hidtil har anerkendt, skriver avisen Washington Post, der har søgt aktindsigt om episoderne.

Nogle af hændelserne demonstrerer den fare, som dronerne udgør. Alene siden 1. juni har der været 25 tilfælde, hvor droner har været tæt på at ramme fly.

Den 30. september indrapporterede flykontrollen i La Guardia lufthavn i New York, at et passagerfly fra Republic Airlines "næsten ramte" en stærkt kulørt drone i 1200 meters højde, da det var i færd med at lande.

Tre uger forinden havde tre flyselskaber meldt om tætte hændelser med en drone inden for få minutters mellemrum i samme lufthavn.

Den 29. juli var et passagerfly fra US Airways tæt på at ramme en gul drone, som passerede kun 15 meter fra flyet, der netop var lettet fra Reagan National Airport i Washington.

I Dulles lufthavn i samme by passerede en drone den 29. juni kun 15 meter fra et passagerfly fra Porter Airlines, som var ved at lande efter en flyvning fra Toronto.

Den 1. juni var en Boeing 767 fra United Airlines kun 30 meter fra en drone, da det efter en flyvning fra Rom landene i Dulles lufthavn.

Droner kan ramme flyenes propeller eller blive suget ind i jetmotorerne eller smadre gennem flyenes cockpits med fare for en stor flyulykke.

- Potentialet for katastrofale ødelæggelser er bestemt til stede, siger den pensionerede generalmajor Fred Roggero fra det amerikanske luftvåben til Washington Post.

FAA modtager hver måned 25 rapporter fra piloter om droner, der flyver i områder, der udelukkende er forbeholdt kommercielle eller militære fly.

Droner er nu så billige, at de fleste mennesker har råd til at købe dem. Det er i USA legalt, så længe ejerne ikke flyver højere end 122 meter med deres droner.

Det skønnes, at der er solgt en halv million droner i USA, men der er ikke noget politi eller nogen myndighed til at kontrollere, at reglerne overholdes, skriver Washington Post.

/ritzau/

 

Dagens Gossip