Dronning Elizabeth opfordrer til britisk fællesskab

Storbritanniens dronning Elizabeth opfordrer hele Storbritannien til at stå sammen efter Skotlands nej til løsrivelse.

- Når man kender den skotske befolkning, som jeg gør, er jeg ikke i tvivl om - lige som resten af Storbritannien - at skotterne er i stand til at udtrykke stærke holdninger, før man finder sammen igen i en ånd af gensidig respekt og støtte, lyder det i en erklæring fra dronningen.

Cirka 55 procent af skotterne sagde torsdag nej til at løsrive sig fra Storbritannien, mens 45 procent stemte for.

- Nu skal vi bevæge os fremad, og vi bør huske på, at vi trods forskellige synspunkter har en fælles kærlighed til Skotland. Det er en af de ting, der hjælper med at forene os alle, lyder det i erklæringen fra dronning Elizabeth.

Hun er selv klar til at gøre sit for, at Storbritannien bliver forenet.

- Min familie og jeg vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe og støtte jer i denne vigtige opgave.

Dronningen er kendt for at holde sine synspunkter privat. Hun havde heller ikke givet nogen officiel kommentar om folkeafstemningen bortset fra sidste weekend, hvor hun kryptisk sagde, at hun håbede, folk ville "tænke meget grundigt over fremtiden".

Da meningsmålingerne blev tættere og tættere opfordrede en række politikere til, at kongehuset skulle komme med et officielt standpunkt. Den opfordring blev besvaret med en reprimande fra slottet.

- Enhver antydning af, at dronningen ønsker at påvirke resultatet af folkeafstemningen, er kategorisk forkert, lød det dengang fra dronningen.

/ritzau/AFP