Dronning før skotsk afstemning: Tænk jer grundigt om

Storbritanniens dronning Elizabeth II har for første gang kommenteret den kommende folkeafstemning om skotsk uafhængighed, skriver flere britiske medier søndag.

Den 88-årige regent skulle efter en gudstjeneste i Balmoral i Skotland angiveligt have sagt til en fremmødt, at hun opfordrede skotterne "til at tænke sig meget grundigt om", før de beslutter sig.

Dronning Elizabeth har indtil videre forholdt sig fuldstændig neutralt og afvist at kommentere på afstemningen, der finder sted torsdag. Kilder fra Buckingham Palace fastholder også over for britisk medier, at dronningens kommentar var politisk neutral.

Tidligere har kongehuset understreget, at monarken forholder sig upartisk.

- Enhver antydning af, at dronningen ønsker at påvirke resultatet af den kommende folkeafstemning er kategorisk forkert. Hendes Majestæt er simpelthen af den opfattelse, at dette er et spørgsmål for Skotlands folk, lød det i en erklæring fra Buckingham Palace tirsdag.

Men over en bred kam er den kortfattede udtalelse blevet tolket derhen, at hun håber på et "nej" ved folkeafstemningen.

England og Skotland har haft den samme monark siden 1603, men derudover har dronningen stærke personlige bånd til Skotland, hvor hun ofte holder ferie, og derfor kan den "politisk neutrale" kommentar muligvis få betydning for valgets udfald.

Det er usikkert, hvad der kommer til ske med skotternes forhold til det britiske kongehus, hvis de stemmer for at løsrive sig.

Ifølge Skotlands førsteminister, Alex Salmond, der står i spidsen fra ja-kampagnen, må det være op til skotterne at bestemme, om de vil beholde dronningen som overhoved.

Andre ser et "ja" som et farvel til det britiske kongehus. Men der hersker stor usikkerhed om, præcis hvad det konstitutionelt vil betyde for et selvstændigt Skotland.

Meningsmålingerne spår fortsat et tæt løb mellem ja- og nej-sigerne. Avisen Sunday's Observer bragte søndag en måling, hvor 47,7 procent ville stemme nej til løsrivelse, mens 42,4 procent ville stemme ja.

Mere tæt er det i Sunday Times, hvor nej-siden står til 50,6 procent af stemmerne blandt deltagerne i et læserpanel. Ja-siden står til 49,6 procent.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip