Dronning Margrethe til begravelse af 86-årig dronning

admin

|

12/12/2014

Dagens topnyheder

Dronning Margrethe er blandt flere monarker, der fredag deltager i begravelsen af den tidligere belgiske dronning Fabiola.

Dronning Fabiola døde sidste fredag i en alder af 86 år.

Den spanskfødte Fabiola var gift med nu afdøde kong Baudouin. Det er deres nevø Philippe, som i dag er Belgiens regent.

Tidligt fredag ankom Fabiolas kiste til St. Michael og St. Gudula-domkirken, der ligger i centrum af den belgiske hovedstad, Bruxelles. Kisten var ledsaget af den belgiske kongefamilie og en eskorte på 130 heste.

Ud over dronning Margrethe deltager blandt andre den svenske dronning, Silvia, og den norske konge, Harald, samt den tidligere spanske konge, Juan Carlos, og hans hustru, Sofia, i begravelsen. Også Japans kejserinde, Michiko, ses ved begravelsen.

Flere belgiske toppolitikere er med ved ceremonien, der ligeledes har deltagelse af EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Fabiola og Baudouin var barnløse, og da kongen døde i 1993, overgik regentposten til Baudouins yngre bror, Albert. Det er hans søn, Philippe, der i dag er konge.

Fabiolas spanske familie var adelig. Hun blev født i Madrid i 1928 og givet navnet Dona Fabiola de Mora y Aragon. Hun giftede sig i 1960 med Baudouin.

I 2012 var hun centrum for en kontrovers om skattesvindel. Her stiftede hun en fond, som af mange blev opfattet som et forsøg på at undgå at betale en arveafgift på 70 procent.

Det tvang hende til at opløse fonden, og i 2013 blev hendes årlige indkomst fra staten nedsat fra 1,4 millioner euro til 900.000 euro.

Der var ikke længere tale om apanage, men en skattepligtig godtgørelse.

/ritzau/dpa