Dronningen samler familien til jul på Fredensborg

Dronning Margrethe og prins Henrik samler hele den nærmeste familie til jul på Fredensborg Slot. Det er første gang siden 2006, at den kongelige jul holdes på det nordsjællandske slot.

Det oplyser Kongehuset.

Ud over værterne, regentparret, er det kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sammen med deres fire børn og prins Joachim og prinsesse Marie med deres børn.

Fra Berleburg i Tyskland kommer dronningens søster, prinsesse Benedikte, og også fra Grækenland kommer der gæster. Dronningens yngste søster, eksdronning Anne-Marie, og hendes mand, ekskong Konstantin, tager ligeledes familien med til jul på Fredensborg.

Også Nytåret fejrer dronningen på Fredensborg Slot. Traditionelt holder dronning Margrethe sin nytårstale på Amalienborg, men i år bliver den holdt på Fredensborg Slot, hvor Regentparret har residens, fordi taget på Christian IX's Palæ er ved at blive renoveret.

Derfor vil der ikke være særlige foranstaltninger på Amalienborg Slotsplads i anledning af nytårstalen. I stedet vil Livgardens traditionsrige æresbevisning umiddelbart inden nytårstalen finde sted i Indre Slotsgård på Fredensborg Slot.

På Fredensborg Slot vil Ydre Slotsgård være åben for publikum, og der vil være opsat storskærme med transmission af nytårstalen.

Regentparret anvender hovedsageligt Fredensborg Slot som residensbolig tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret.

Derudover finder større begivenheder i den kongelige familie, herunder bryllupsfester og fødselsdagsfester samt modtagelser af statsoverhoveder, sted på slottet.

Fredensborg Slot blev oprindeligt bygget som jagtslot for Frederik 4., og byggeriet blev påbegyndt i 1719.

Siden da blev slottet flere gange bygget om og brugt af de siddende regenter, men fra 1796 blev det kun sjældent anvendt.

Dette ændredes imidlertid, da Christian 9. og dronning Louise gjorde slottet til samlingssted for "Europas svigerforældre" samt deres børn og svigerbørn i sommerperioden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip