Dronningens beslutning får stor betydning for prins Christian: Her er den store ændring

Skrevet af Emil Martesen

02/01/2024
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dronningens beslutning får stor betydning for prins Christian.

Dagens topnyheder

I kølvandet på dronning Margrethes store beslutning om at abdicere den 14. januar, står den unge prins Christianstil at påtage sig en mere betydningsfuld rolle tidligere end forventet.

Dronning Margrethes overraskende meddelelse om at abdicere rykker kronprins Frederik til tronen, hvorfor prins Christian bliver kronprins.

Det skriver Ekstra Bladet.

Som kronprins vil Christian blive et fast medlem af statsrådet, hvilket medfører en månedlig forpligtelse til møder - en markant ændring fra hans hidtidige fokus på gymnasieuddannelsen.

Denne nye rolle afviger betydeligt fra den forventede tidsplan, som kongehuset oprindeligt havde annonceret. Kongehuset havde tidligere meddelt, at prins Christian skulle fokusere på sin uddannelse og ikke ville spille en fremtrædende rolle før sin 21-års fødselsdag; men nu står han over for både en akademisk og en kongelig forpligtelse.

Spørgsmålet om prins Christians årpenge har også rejst sig i kølvandet på disse begivenheder.

Ifølge en tidligere pressemeddelelse fra kongehuset skulle årpengene først blive et emne, når prinsen fyldte 21 år eller ved et eventuelt tronskifte. Med dette nye tronskifte er der potentielt en ændring på vej.

I sin nytårstale fremhævede dronning Margrethe prins Christians optræden i forbindelse med hans 18-års fødselsdag og roste hans evne til ærlighed og usikkerhed, en kvalitet hun betegnede som en styrke:

"Han stod frem på en måde, der gjorde hele hans familie stolt af ham. Han var omgivet af søde, forventningsfulde og muntre unge fra hele riget, og han holdt en tale, der aftvang stor respekt. Den gjorde hans farmor stolt", lød det.