Drop TV’et og lev længere

Voksne, der ser TV tre timer eller mere om dagen, øger nemlig i væsentlig grad deres risiko for tidlig død, fordi de sidder stille i for mange timer og dermed ikke får regelmæssig motion, skriver voksnekvinder.dk.  

I en ny undersøgelse foreslår forskerne, at du mindsker dit TV-kiggeri til en til to timer om dagen.

- TV-kiggeri er en stillesiddende adfærd, som der generelt er en stigende tendens til,  siger Miguel Martinez-Gonzalez, der er professor og formand for Institut for Offentlig Sundhed på universitetet i Navarra i Pamplona, Spanien.

Han siger, at de nye resultater stemmer overens med en række tidligere undersøgelser, hvor tiden brugt foran fjernsynet blev knyttet til dødelighed.
Forskerne har vurderet 13.284 unge og sunde spanske universitetsuddannede med en gennemsnitsalder på 37 år. 60 pct. af deltagerne var kvinder.

Læs også: 10 madtips til at sænke dit kolesteroltal    

Forskerne vurderede tre typer af stillesiddende adfærd og risiko for tidlig død: TV-kigning, computertid og køretid. Deltagerne blev fulgt i  8,2 år. Forskerne rapporterede 97 dødsfald, hvoraf de 19 dødsfald skyldtes kardiovaskulære årsager, 46 døde af kræft og 32 af andre årsager.

Dobbel så høj dødelighed
Risikoen for for tidlig død var dobbelt så høj for deltagere, der rapporterede, at de så TV tre eller flere timer om dagen i forhold til dem, der brugte færre timer på det.
Forskerne fandt ingen signifikant sammenhæng mellem den tid, der blev brugt ved en computer eller kørsel. Det vil de have yderligere undersøgt.

Læs også: 10 årsager til at mavefedtet sidder fast

- I takt med at befolkningen bliver ældre, bliver stillesiddende adfærd mere udbredt, især TV-kiggeri, og det udgør en ekstra byrde for de øgede sundhedsproblemer, der er relateret til aldring, siger Martinez-Gonzalez.

- Vores resultater tyder på, at voksne bør overveje at øge deres fysiske aktivitet, undgå lange stillesiddende perioder og reducere TV-kiggeri til en til to timer hver dag.

Læs også:  Nyd solen og lev meget længere

Undersøgelsen er offentliggjort af American Heart Association, der anbefaler mindst 150 minutters moderat intensiv aerob aktivitet eller mindst 75 minutters kraftig aerob aktivitet hver uge. Du bør også udføre moderat til højintensiv muskelstyrkning mindst to dage om ugen, anbefaler de.

 

Dagens Gossip