DSB overdrev danskernes støtte til rygeforbud

"Langt de fleste kunder ønsker et rygeforbud hos DSB".

Sådan lyder det tirsdag på DSB's hjemmeside i anledning af, at der nu er indført rygeforbud på landets perroner.

Påstanden om det angiveligt populære rygeforbud blev begrundet med henvisning til en kundeundersøgelse fra 2012, hvor DSB's kunder blev spurgt om deres holdning til indførelse af et rygeforbud.

Der er bare den hage ved undersøgelsen, at den ikke viser, at "langt de fleste" af kunderne ønsker et decideret rygeforbud.

Faktisk er det blot 32 procent af kunderne, der i undersøgelsen giver udtryk for, at de ønsker et rygeforbud som det, der nu er indført.

Og den lille tredjedel, der ønsker et totalforbud, er endda selv ikke-rygere. Blandt de adspurgte rygere i undersøgelsen er det et meget beskedent antal, der bryder sig om tanken om et rygeforbud på perronerne.

Ydermere viser undersøgelsen fra 2012, at opbakningen til et rygeforbud på DSB's område faktisk er svagt faldende i forhold til en identisk undersøgelse, som DSB foretog tilbage i 2009.

Her ønskede 35 procent af ikke-rygerne et rygeforbud - altså tre procentpoint flere end i 2012.

Hos DSB erkender man, at formuleringen om, at langt de fleste kunder støtter et rygeforbud, er misvisende, og derfor vil man nu ændre teksten på hjemmesiden.

- Der er tale om en menneskelig fejl, hvor der er røget en sætning ud. Men det ændrer ikke ved konklusionen om, at 70 procent af ikke-rygerne ønsker en indskrænkning af rygningen, og det er det, vi arbejder videre med, siger pressechef i DSB Niels-Otto Fisker til Ritzau.

Han henviser til, at flertallet af de adspurgte ikke-rygere ønsker begrænsninger i rygningen på perronerne.

32 procent af ikke-rygerne ønskede i 2012 et totalforbud, mens yderligere 38 procent ønskede særlige rygezoner på perronerne.

Også blandt dem, der ryger "lejlighedsvist", er der et spinkelt flertal for begrænsninger i perron-rygningen. 12 procent af lejlighedsrygerne ønsker ifølge undersøgelsen et regulært forbud, mens 43 procent var fortalere for at indføre rygeafsnit.

Blandt rygerne i undersøgelsen derimod var der flertal for ubegrænset rygning.

I DSB spurgte alt fra ikke-rygere, over festrygere til folk, der pulsede sig gennem over 20 cigaretter om dagen i undersøgelsen. Ikke blandt en eneste af disse kategorier var der et flertal, der ønskede et totalt rygeforbud.

/ritzau/

 

Dagens Gossip