Du skal ikke drikke mens du spiser

De fleste af de varer, vi bliver eksponeret for i supermarkedet har været under bearbejdning fra virksomhedens side.

Derfor handler det om at finde basale fødevarer uden tilsætningsstoffer for at holde maven sund. Det siger sygeplejerske og kostvejleder Anne-Marie Mortensen, der står bag sundhedsportalen .madibalance.dk.

Læs hvordan du gør kulhydrater sundere på IN.dk

Hun mener, at det er vigtigt, at vi kommer helt ned i grundlaget for vores fødevarer, fordi vi både økonomisk og sundhedsmæssigt betaler en høj for vores fødevarer, men det kræver selvfølgelig et overskud.

- Kød og fisk skal være af en ordentlig kvalitet og helst økologisk. Det kan være svært at få fat i og bekosteligt, men vi skal nok vænne os til at give flere penge for kød og fisk, og nogle dage at erstatte med bønner og linser, siger Anne-Marie Mortensen.

Sund livsstil hjælper fordøjelsen

Der er dog også andre måder at styrke fordøjelsen på, og det er helt simpelt ved ikke at drikke samtidig med, at du spiser, fordi det fortynder de enzymer, der nedbryder maden. Drik i stedet løbende imellem måltiderne.

Husk også at nyde dit måltid ved at tygge ordentligt, dufte til det, og mærke strukturen.  En anden løsning, hvis du har problemer med maven, kan være at droppe mælk eller gluten i 14 dage og se, hvad der sker.

- Du skal også få sovet ordentligt, for når du er træt, tager du nogle andre valg, og du får ofte ikke overskud til at spise morgenmad, og planlægge resten af dagens måltider, siger Anne-Marie Mortensen.

Mælkesyrebakterier hjælper fordøjelsen

Hun mener også, at moderat motion er vigtigt for fordøjelsen, fordi det afstresser os og kan være med til, at vi kommer ud, og nyder naturen. Generelt er vi faktisk i bedre humør både, når vi bevæger os, og fordøjelsen fungerer.

Mælkesyrebakterier er en vigtig brik i mavens og tarmens sundhed. De kan hjælpe på diarré, allergier og akne, og øge vores immunforsvar.

Få seks slanke-råd, du vil elske på ELLE.dk

Med hensyn til vægtregulering så viser studier af overvægtige, at der er færre og mindre mangfoldige bakterier i tarmen hos dem.  Det kan skyldes, at det er en stressfaktor i sig selv at være overvægtig og konstant at være på slankekur ifølge kostvejlederen.

Af Juliane Olsen, IN.dk/NewsDesk, Aller Media.

 

Dagens Gossip