Du tror det ikke før du ser det: Per deler hemmelighederne til en halveret elregning

Skrevet af Emil Martesen

10 uger siden

|

07/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du tror det ikke før du ser det.

Dagens topnyheder

Det er ingens næse gået forbi, at hver eneste kilowatt-time tæller både for pengepungen og miljøet.

Og i den forbindelse har Per Skovsted Hutzelseider taget sagen i egen hånd og demonstreret, at betydelige energibesparelser er mulige med nogle velovervejede ændringer i hjemmet.

Bosiddende i et idyllisk, stråtækt hus fra 1777 sammen med sin familie, stod Per ansigt til ansigt med udfordringen af at reducere det høje energiforbrug, som er typisk for ældre ejendomme.

Ved at implementere en række forholdsvis simple justeringer, lykkedes det ham at halvere familiens forbrug fra omkring 6500-6700 kilowatt-timer til blot 3000 kilowatt-timer årligt.

Blandt de mest effektive tiltag var udskiftningen af en ældre tørretumbler med en nyere model med A-mærkning:

"Som børnefamilie vasker vi jo hele tiden, og vi skiftede derfor fra en med energimærke C til en, der er A-mærket", fortalte en hudløst ærlig Per Skovsted Hutzelseider til B.T.

Udover tørretumbleren inkluderede Pers energisparestrategi også en opdatering fra en kummefryser til en mere effektiv skabsfryser, udskiftning af belysning til LED, installation af en ny cirkulationspumpe, og anvendelse af en airfryer frem for en traditionel ovn til mindre måltider.

De syv steder, hvor han har sat ind for at halvere sit årlige kilowatt-time forbrug kan ses herunder:

  1. Ny skabsfryser i stedet for gammel kummefryser

  2. Sparepærer udskiftet med glødepærer og LED

  3. Ny cirkulationspumpe på fyret

  4. Ny tørretumbler, der er A-mærket i stedet for den gamle med aftræk (største besparelse)

  5. Airfryer i stedet for ovn (der kun bruges ved større middage eller bagning)

  6. Timer på pumpe på nedsivningsanlæg

  7. Tv'et indstillet til sparemode

Per er bevidst om, at nogle af hans sparetiltag krævede initiale investeringer, men han påpeger, at 'de små justeringer gjorde en stor forskel'. Hans erfaringer har han valgt at dele med andre gennem en Facebook-side dedikeret til spareentusiaster, hvor han opmuntrer til, at alle bør tage et kritisk blik på deres eget forbrug.

Og med et smil konkluderer Per, at hans rejse mod større energieffektivitet ikke kun har lettet på familiens økonomi, men også bidraget til en mere bæredygtig livsstil.