Dukkepartiet får lov at indsamle underskrifter digitalt

Normalt kræver det mange ture fra dør-til-dør og flere timer på Strøget eller den lokale bymidte for at få indsamlet de 20.260 underskrifter, det kræver for et parti at blive opstillingsberettigede til Folketinget.

Men nu kan nye partier i stedet blive hjemme ved computeren og indsamle vælgererklæringer online.

Og det er Dukkepartiet - som det første parti i danmarkshistorien - der får lov til at gøre brug af den nye digitalisering.

- Det er blevet lettere for alle danske borgere at udøve sin demokratiske ret, og det er en utvetydig styrkelse af demokratiet.

- Processen er endnu ikke 100 procent digital, men vi nærmer os, og vi er stolte af at være det første parti, der kan gøre brug af denne nye mulighed, siger Dukkepartiet i en pressemeddelelse.

Dukkepartiet blev lanceret 1. april til en spørgetime i Folketinget. Lars Løkke Rasmussen (V) skulle til at stille statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) et spørgsmål, da der pludselig lød høj sang fra en mand iklædt habit og en dukkemaske på tilhørerpladserne.

Og dermed var Dukkepartiet skabt. Siden har partiet lavet flere aktioner, mens de kæmper "mod indholdsløs politik fremført af karrierefikserede og spinstyrede politikere".

De, som underskriver Dukkepartiets vælgererklæring online, vil bagefter modtage et fysisk dokument fra folkeregistret med posten, som skal underskrives og sendes retur.

Når man laver et nyt parti, skal man anmelde partiet til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Sammen med partianmeldelsen skal man aflevere erklæringer fra et bestemt antal vælgere.

Det antal vælgere skal mindst svare til 1/175 af samtlige gyldige stemmer, der var ved det sidst afholdte folketingsvalg.

Dermed skal Dukkepartiet indsamle mindst 20.260 underskrifter - som antallet af vælgererklæringer er endt på efter folketingsvalget i 2011 - for at blive opstillingsberettigede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip