Dyreetisk Råd: Forbyd fiskekroge med modhagere og levende madding

"Sæt madding på krogen og ta´ med ud og fisk"

Sådan lyder det i omkvædet på Gitte Hennings klassiker. Men hvis det står til Dyreetisk råd, så bliver det ikke levende småfisk og helt heller ikke orme og maddiker, som sættes på krogen, når lystfiskerne "trækker en gammel sweater på."

Dyreetisk råd har netop udgivet en rapport, hvor man for alvor er ude med snøren efter lystfiskerne og påpeger en række etiske problemer.

Et af områderne er blandt andet de populære "put and take"-søer. Rådet mener nemlig, det er forkert, at opdrætte fisk udelukkende for at folk kan dyrke deres hobby.

LÆS OGSÅ: Taget i lufthavnen: Smuglede levende fisk i bukserne

"Det Dyreetiske Råd finder det etisk problematisk at opdrætte og udsætte fisk alene med det formål at tilgodese en hobby, hvor udsætningen ikke indgår som led i naturpleje, og hvor fiskene for at tilgodese denne hobby skal gennemgå en ekstra belastning i form af transport, udsætning og indfangning, inden de alligevel dør, lyder det blandt andet i rapporten, hvor rådet anbefaler, at "put and take"-fiskeriet forbydes.

Det samme gælder i øvrigt også såkaldt "catch and Release"-fiskeri, hvor medlemmerne af rådet mener, der er tale om stor belastning for fisken, der bliver stresset af at blive fanget alene med det formål at blive sluppet løs igen.

Fisk oplever smerte

Dyreetikerne har også haft kig på lystfiskerne fiskegrej. Man mener nemlig ikke længere, at fisk ikke mærker smerte.

"Spørgsmålet er ikke længere, om fisk kan føle smerte, men hvordan de oplever smerten. Det Dyreetiske Råd er opmærksomt på den forskningsmæssige usikkerhed og mener, at tvivlen bør komme fiskene til gode," lyder det blandt andet.

Det har betydning for brugen af grej, hvor rådet ønsker en udvikling af mere skånsomme metoder og udstyr. Blandt andet mener man, det bør forbydes at bruge kroge med modhager.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Pas på testiklerne i Øresund - piratlignende fisk er på spil 

Sidst men ikke mindst er der hele diskussionen om madding. Dyreetisk råd er selvsagt ikke begejstret for idéen om at bruge levende orme og maddiker, men finder det især problematisk, at når lystfiskere sætter levende småfisk på krogen.

"Det Dyreetiske Råd mener ikke, at det er acceptabelt at anvende levende fisk som agn. Rådet mener, at hensynet til beskyttelse af dyr vejer tungere end hensynet til lystfiskerens ønske om at anvende den mest effektive agn," står der i rapporten.

Følg Dagens.dk på Facebook - gratis nyheder hver dag

Spørgsmålet er så, om ormene og maddikerne også bør skånes af lystfiskerne. Det mener dyreetiskerne man bør overveje, da begge dele vrider sig, når de sat fast på krogen. 

 

Dagens Gossip