Dyrenes Beskyttelse advarer: Så hurtigt kan du komme til at dræbe din hund

24/04/2014 16:21

Sol Stoffregen

Nyheder

Mest læste i dag

Du skal bare lige ordne et par hurtige ærinder og lader hunden blive i bilen på p-pladsen. Men inden du får set dig om, har en butikskø og mødet med en bekendt forsinket dig.

Ovenstående scenarium virker meget uskyldigt, men det kan meget let ende med at koste din hund livet, advarer Dyrenes Beskyttelse til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Her er indbrudstyvenes seneste trick

Med forårets lune temperaturer og sommeren lige om hjørnet skal hundeejere være ekstra opmærksomme, hvis kæledyret skal med ud på en køretur. Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, fortæller, at der hvert år er mange eksempler på hunde, der dør af hedeslag i varme biler, fordi hundene ikke får luft og vand.

- Selvom det er 20 grader udenfor, kan der hurtigt blive 80 grader indenfor i en lukket bil. Det går lynhurtigt, og så kan hunden være død, siger Jens Jokumsen, der anbefaler, at man selv sætter sig ind i en bil, der holder i solen, og ser hvor længe, man kan blive siddende uden at åbne vinduet eller døren, til Dagens.dk.  

LÆS OGSÅ: Advarsel: Mæslinge-udbrud lurer i Danmark

Derfor er Dyrenes Beskyttelses bedste råd, at man lader hunden blive hjemme eller får den passet, hvis man skal køre bil. Men hvis hunden skal med, fx hvis den skal til træning eller dyrlæge, så er der en række forholdsregler, som kan redde din hunds liv.

- Stil bilen i skyggen. Men husk at solen flytter sig. Når bilen er parkeret i skygge, så sørg for at der er frisk vand, og at flere vinduer er på klem, så der kommer gennemtræk. Brug evt. en "dogcooler", der kan sættes på alle stationcars bagklapper - den giver luft gennem bilen, men bilen kan ikke åbnes, siger Jens Jokumsen til Dagens.dk og tilføjer:

- Hunde kan ikke tåle varme på samme måde som mennesker, da de ikke kan komme af med varmen. Derfor bliver hunde hurtigt overophedet i lukkede biler, hvilket fører til hedeslag.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

Hvis du kommer forbi en bil med en efterladt hund, der ser lidende ud, hyperventilerer og tungen hænger ud, så skal du reagere, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Hold øje med om ejeren er i nærheden, ellers skal du ringe til politiet, så de kan prøve at finde ejeren. Hvis ejeren ikke kommer, eller politiet ikke tager affære, kan det blive nødvendigt at smadre en bilrude og få hunden ud.

- Det bedste man kan gøre ved hunde med hedeslag, er, at få dem i skygge og køl dem ned langsomt med tempereret vand på kroppen - gerne lysken, siger Jens Jokumsen til Dagens.dk.

Så hurtigt bliver din bil til en bageovn - se Dyrenes Beskyttelses vejledende skema:

Tid             Temp. ude   Skygge/Sol   Temp. i bilen
Kl. 08.30   14 grader    Skygge           19 grader
Kl. 09.30   18 grader    Skygge           38 grader
Kl. 10.30   20 grader    Blandet           47 grader
Kl. 11.15   20 grader    Sol                   58 grader
Kl. 12.00   23 grader    Sol                   62 grader
Kl. 13.30   22 grader    Sol                   85 grader