Dyster udmelding fra Putin

Skrevet af Emil Martesen

15 uger siden

|

02/02/2024
Foto: 279photo Studio / Shutterstock
Den russiske diktator deler en dyster udmelding.

Dagens topnyheder

En nylig udvikling har eskaleret spændingerne i den igangværende krig mellem Ukraine og Rusland.

Og i den forbindelse har den russiske præsident Vladimir Putin løfter sløret for en strategisk ændring i militære operationer i Ukraine.

Det skriver en lang række medier, herunder Washington Times.

De lægger ikke skjul på, at Putin under et møde med kampagneaktivister vil intensivere de russiske styrkers bestræbelser og skubbe dybere ind i ukrainsk territorium.

Putins udtalelse kommer i konteksten af det kommende præsidentvalg i marts, hvor hans sejr bredt anses for at være uundgåelig. Under mødet understregede han behovet for at flytte kontaktlinjen længere væk fra Rusland.

Denne strategi er et svar på truslen fra langtrækkende artilleri leveret til Ukraine af vestlige lande, som har været brugt til at målrette civile områder inden for Rusland.

Den russiske præsident fremhævede den russiske soldaters dedikation i at afvise ukrainske styrker fra vigtige befolkningscentre, og indrammede deres indsats som et forsvar for hjemlandet og dets borgere. Denne fortælling understreger Kremls fremstilling af konflikten som et defensivt tiltag mod opfattet aggression.

Nylige hændelser har tilføjet til situationens kompleksitet.

Ukraine har lanceret angreb inden for russisk territorium, herunder et betydeligt angreb på byen Belgorod den 30. december, hvilket resulterede i 25 dødsfald og over 100 skader.

Desuden afslørede Putin fund fra russiske efterforskere, der hævder Ukraines brug af amerikansk leverede Patriot luftforsvarssystemer i nedskydningen af et russisk militært transportfly i Belgorod-regionen den 24. januar, hvilket førte til 74 dødsfald, herunder 65 ukrainske krigsfanger.

Mens ukrainske embedsmænd ikke har bekræftet deres involvering i nedskydningen af flyet, har de opfordret til en international undersøgelse af hændelsen. Putin har dog mærket det som en forbrydelse begået af Ukraine.

I baggrunden af et stramt kontrolleret politisk miljø etableret over hans 24 år ved magten, ser Putins genvalg ud til at være en afgjort sag. Med potentielle rivaler enten fængslet eller i eksil og uafhængige medier forbudt, synes hans fortsatte dominans i russisk politik næsten sikker.