Ebola-eksponerede danskere skal overvåge sig selv hjemme

16/03/2015 10:22

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Risikoen for, at tre danske sundhedsarbejdere, som søndag blev fløjet hjem fra Sierra Leone, er smittet med ebola, er så lav, at de tre er udskrevet fra hospitalet sent søndag aften.

Det kan dog først om tre uger helt udelukkes, at de er smittet med den dødbringende sygdom, og de tre sundhedsarbejdere skal derfor overvåge sig selv i den kommende periode, siger professor Lars Østergaard, Aarhus Universitetshospital.

- Sundhedsarbejderne skal de næste 21 dage måle deres temperatur hver dag og derudover være særligt opmærksomme på, hvordan de har det.

- Hvis de får feber eller influenzasymptomer, skal de straks kontakte os eller Hvidovre Hospital, og så vil de blive indlagt, siger Lars Østergaard.

Ebola smitter først, når sygdommen er brudt ud, så derfor skal de tre ikke være i karantæne i overvågningsperioden, men kan færdes frit omkring, så længe de er symptomfri. Søndag aften havde alle tre det godt.

I Sierra Leone har medarbejderne været i kontakt med en amerikansk sundhedsarbejder, der har vist sig at være syg af ebola. Derfor blev de hentet hjem til Danmark.

Ingen af de tre har haft direkte kontakt med kropsvæsker fra den amerikaneren, og der er derfor meget lav risiko for, at de selv kan være smittet.

De tre danskere har været udsendt for forsvaret og Beredskabsstyrelsen til Sierra Leone, der sammen med Liberia og Guinea har været hårdest ramt af det omfattende ebolaudbrud i Vestafrika.

Den seneste opgørelse fra verdenssundhedsorganisation, WHO, viser, at dødstallet efter den frygtede virussygdom har passeret 10.000.

De fleste døde er registreret i Liberia med 4162. I Sierra Leone er der talt 3633 ebolaofre, mens Guinea har 2187 døde.

/ritzau/