Ebola: Fem karantænelufthavne står parat i Sverige

Hvis en passager om bord på et fly på vej til Sverige viser tegn på ebolasmitte, så eksisterer der på nuværende tidspunkt indarbejdede rutiner. Flyet omdirigeres til en af de fem svenske karantænelufthavne, der står klar.

I såvel USA som Storbritannien er flere lufthavne begyndt at screene passagerer, som lander fra de ebolaramte områder i Vestafrika. Indtil videre har det ikke været aktuelt i Sverige, blandt andet fordi der ikke er direkte flyforbindelser fra Vestafrika.

Derimod findes der helt klare regler, hvis en passager om bord på et fly på vej til Sverige er under mistanke for at være smittet med ebola.

- Det er altid kaptajnen på et fly, der bærer ansvaret, hvis de har mistanke om, at der er en smittet passager. Så skal de slå alarm til tårnet i den lufthavn, de er på vej til, siger Ulf Wallin, der er presseansvarlig i de svenske luftfartsmyndigheder, Svedavia.

Flyet omdirigeres derefter til en af de fem svenske karantænelufthavne, som allerede eksisterer, hvis ikke flyet i forvejen er på vej til en af dem. De fem er Arlanda ved Stockholm, Landvetter ved Göteborg, Malmö Airport, Umeå og Jönköping.

Når flyet er landet, må det ikke rulle hen til en finger, men skal blive stående ude på forpladsen uden at åbne dørene.

Den medicinsk ansvarlige læge i den region, hvor flyet er landet kaldes til lufthavnen. Ingen må forlade eller gå om bord i flyet, før lægen har foretaget sit medicinske skøn.

/ritzau/TT