Ebola-læge revser de spanske sundhedsmyndigheder

Flere sikkerhedsrutiner blev brudt, og ærmerne på beskyttelsesdragten var for korte. Sådan skriver den første læge, der behandlede en ebola-smittet sygeplejerske i Spanien, i et kritisk brev til sine overordnede i den spanske sundhedssektor.

Juan Manuel Parra er nu selv blandt de fem personer, som er isoleret på et hospital i hovedstaden Madrid af frygt for, at de skulle være blevet smittet med den dødbringende virus.

Parra havde patientansvaret for kvinden i 16 timer, mens hun var indlagt på et lokalt sygehus i byen Alcorcon i mandags, skriver den spanske avis El Pais.

Selv om man tidligt mistænkte kvinden for at være smittet med ebola, opremser Juan Manuel Parra en lang række sikkerhedsrutiner, som, han mener, er blevet brudt.

Parra løb en stor smitterisiko, da han var nødt til at tage en beskyttelsesdragt af og på op mod 13 gange i løbet af dagen.

Parra gjorde flere gange ledelsen opmærksom på det dårlige udstyr, men da han først på eftermiddagen tog sygehusets sikreste beskyttelsesdragt på, var den så lille, at hans hud blev blottet, skriver El Pais.

Da kvindens diarré og blødninger blev forværret, bad lægen ved 18-tiden mandag sine overordnede om, at kvinden skulle flyttes til en sikker, isoleret afdeling ved et større sygehus. Det var imidlertid først ved midnat, at kvinden blev overført til Carlos III-sygehuset i Madrid.

Onsdag aften bad Juan Manuel Parra selv om at blive indlagt på hospitalet. Han fik ifølge ham selv først at vide, at hans patient var testet positiv for ebola, da han hørte om det i pressen.

Sygeplejersken, som han behandlede, er angiveligt den første patient under udbruddet, der er blevet smittet med ebola i Europa. Hun er formentlig blevet smittet efter at have plejet to ebola-patienter, der havde arbejdet i Vestafrika. De er nu begge døde.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip